Sjednica Doma naroda je odgođena. Delegati iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović i Sredoje Nović iz SNSD-a, te Dragutin Rodić iz DNS-a nedolazak su najavili juče. Bez njih ne postoji većina u Klubu Srba, te samim tim nema ni kvoruma za održavanje sjednice. I bez blokade, u ovoj godini održana je samo jedna sjednica ovog Doma.

Nezvanično Rodić, Radmanović i Nović na sjednicu nisu došli zbog podnošenja zahtjeva za reviziju. Insistirtaju i na riješavanju pitanja Tužilaštva i stranih sudija u Ustavnom Sudu BiH. Zvanično, kolegiju Doma naroda nisu obrazložili nedolazak.

“Tri izaslanika su potvrdila tajniku Doma naroda da neće doći, prema tome nemamo uvjete za održavanje sjednice”, rekao je predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak.

“Činjenica da ni jedan od ove trojice, da kažem, ozbiljnih delegata u Domu naroda, nije našao za shodno da nazove Predsjedavajućeg ovog doma i da ga makar i usmeno izvijesti o tome da danas neće biti na sjednici”, kaže dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić.

Od početka ove godine, održana je jedna sjednica Doma naroda, i to 1. februara.

“Mi kao Klub Bošnjaka jutros smo održali sjednicu. U narednom periodu nećemo prihvatati nikakvu vrstu ultimatuma da se bilo kakvom ucjenom ucjenjuje održavanje sjednica”, poručuje Softić.

“Vidjećemo je li to blokada institucija ili ne. Ukoliko bismo u relativno kratkom roku mogli održati sjednicu Doma naroda, naravno da onda to ne bi bila blokada, ukoliko bi se nastavilo ovo onda naravno da bi institucije bile blokirane”, kaže Čolak.

Na prošloj sjednici Predstavničkog doma SNSD-ovi poslanici se nisu pojavili, a iz Saveza za promjene nisu se izjašnjavali. Naredna je najavljena za 23. mart.

“Nažalost, jutros i neka povjerenstva nisu održala svoju sjednicu”, dodaje Čolak.

Prema podacima CIN-a, Sredoje Nović i Nebojša Radmanović imaju platu nešto veću od 4.820, i dodatnih primanja 710KM. Podaci za Dragutina Rodića nisu navedeni.

“Nemamo mi poslovničkih mogućnosti da sankcionišemo ljude za nedolazak na jednu sjednicu. U svakom slučaju na narednoj sjednici, na narednom kolegiju razgovaraćemo o ovoj temi”, rekao je Softić.

Ognjen Tadić, član kolegija iz reda srpskog naroda, nije odgovarao na upite novinara. Preko kolege Safeta Softića, kratko je poručio da ga ne čekamo. Pred kamere nije željela ni trojka Nović-Rodić- Radmanović.

SHARE