Sonja Karadžić Jovičević ušla u potpredsjedništvo NSRS

Foto: Anadolu Agency

U nastavku prve redovne sjednice Narodne skupštine RS danas su izabrana četiri potpredsjednika ove institucije.

Poslanici su na prijedlog SNSD-a izabrali Željku Stojičić iz reda hrvatskog naroda, Senada Bratića, iz reda bošnjačkog naroda na prijedlog Kluba poslanika “Zajedno za BiH”, Sonju Karadžić Jovičević, iz najveće opozicione stranke SDS-a i Milana Petkovića, na prijedlog Kluba poslanika US.

Draško Stanivuković, poslanik PDP-a, rekao je da je suvišno i bespotreban trošak da Narodna skupština ima četiri potpredsjednika što je pokrenulo burnu višečasovnu raspravu i međusobne optužbe o tome ko je i na koji način trošio novac.

Nakon završetka prve redovne sjednice planirano je održavanje prve posebne sjednice na čijem dnevnom redu je izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i delegata u Vijeće naroda RS.

Osim toga, poslanici će razmatrati imenovanje generalnog sekretara, radnih tijela Narodne skupštine RS, kao i Prijedlogu zakona o republičkoj upravi – po hitnom postupku.

Ovim zakonom predviđeno je da Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica postane sekretarijat, a umjesto tog ministarstva biće formirana ministarstva privrede i preduzetništva, te energetike i rudarstva. Osim toga doći će i do preraspodjele nadležnosti ministarstava pa će postojati ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, kao i ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, prenosi Anadolija.