Predstavnički dom Parlamenta Federacije nije se ove sedmice izjasnio o predloženim izmjenama Zakona o PIO-u i Zakona o radu.

To bi se moglo desiti iduće sedmice, do kada bi stav trebala zauzeti nadležna tijela i zakonodavno-pravna komisija.

Oko Zakona o radu ponovo se lome politička koplja. Dok iz vladajuće koalicije ističu kako su izmjene i dopune potrebne kako bi se ovo zakonsko rješenje poboljšalo i učinilo praktičnijim, u opoziciji su kategorični – zakon se mijenja na štetu radnika.

“Ovim izmjenama se obezvrjeđuje kolektivni ugovor, čak ako radnici kolektivnim ugovorom imaju i veća prava, ta prava neće im garantovati da će moći i uživati”, kategoričan je Elvir Karajbić, predsjednik kluba SDP u PD PFBiH.

“Primjećena je u nekim segmentima kolizija između zakona, ugovora o radu, pravilnika o radu i kolektivnih ugovora, precizirano je sada da se primjenjuje onaj propis koji je za radnika povoljniji”, ističe Ismet Osmanović, predsjednik kluba SDA u PD PFBiH.

Postoji saglasnost oko uvođenja obaveze oglašavanja slobodnih radnih mjesta u svim preduzećima u kojima je Vlada većinski vlasnik, ali ne i oko namjere vlade da se vrati nadležnost federalnoj inspekciji da u saradnji sa kantonalnim inspekcijama vrši nadzor.

“Iz SDA nisu kazali da je Klub zastupnika HDZ-a pripremio amandmane kojim će osporiti nadležnost Federalne uprave za inspekcijske poslove i tražiti podjelu nadležnosti da to pređe na kantonalne službe. Vidjećemo kakav će biti odgovor od SDA odnosno da li će po ko zna koji puta zapravo udovoljiti ucjenama iz HDZ-a da bi izmjene ovog zakona dobile potrebnu većinu”, izjavio je Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba DF u Parlamentu FBiH.

Različiti stavovi i prema izmjenama zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju. Za vlast je to važna reforma, a za opoziciju, po riječima Karajbića, “međugeneracijsku pljačku”.

“Tretirati ovaj zakon o PIO-u sa pričom da će to dovesti do stabilnosti fonda PIO to dvoje nije u relaciji. Ono što sam može dovesti do stabilnosti fonda jeste rast zaposlenosti i punjenje fonda sa dodatnim iznosima doprinosa”, dodao je Džonlagić.

Za SDP zakon nije prihvatljiv jer smatraju kako daje prednost novim u odnosu na 400 hiljada postojećih penzionera. Iz vladajuće koalicije ipak ističu kako se radi o reformskom zakonu od kojeg se puno očekuje. Zadržan je koeficijent 13,6 koji, prema Vladi, garantuje održivost penzionog sistema.

“Zakon i ima za cilj da prije svega stabilizira fond, da se zaustavi deficit koji je sada kao što je poznato 200 miliona i da se vrlo brzo i da se vrlo brzo omogući njegovo povećanje što bi otvorilo put za povećanje penzija, a transparentniji je samo preračun bodova a sistem preračuna ostaje isti”, dodao je Osmanović iz SDA.

“Možda i nije najbolje rješenje ali naravno u primjeni ovog zakona ako se ukažu određene nepravilnosti ili neke nedoumice mi ćemo se potruditi da zakon ispravimo i da ga dovedemo u što bolje stanje”, zaključio je Nasir Beganović, predsjednik Kluba SBB u Parlamentu FBiH.

Ukupno 91 amandman podnesen je na Prijedlog zakona o PIO, a sedam na izmjene i dopune Zakona o radu. Poslanici se ipak nisu izjašnjavali jer stav o amandmanima trebaju zauzeti nadležna tijela i zakonodavno-pravna komisija. Prema najavama, sjednica će biti nastavljena najvjerovatnije iduće sedmice.

 

 

SHARE