Unutar hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini sve su glasnije kritika rada i djelovanja Hrvatskog narodnog sabora, za koji se sve češće može čuti da je produžena ruka HDZ-a BIH. Prijedlog izmjena Izbornog zakona naišao je na velike otpore i unutar samog HNS-a, a najžešće krtitike iznose HDZ 1990 na čelu sa Ilijom Cvitanovićem i Hrvatska stranka u kojoj jednu od ključnih uloga ima Krešimir Zubak.

Zamjeraju neravnopravan tretman Hrvata iz Bosne u odnosu na one iz Hercegovine. Svoj jasan stav ima i katolička crkva.

Ocjenjujući aktuelnu politiku koja vodi Hrvate u BiH, nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić kaže kako kako su najbolji pokazetelj te politike građani koji se svakodnevno bore za svoja prava.

“ Ljudi su na terenu jednostavno beznadni, doživljavajući stalno tu priču , pogotovo kad se radi o odseljavanju. Stvorila se takva klima da nama više nema života ovdje“, kaže kardijnal Puljić.

Naglašava kako kako je rješenje odgovornost i moral, koji se moraju vratiti u sve segmente društva.

„Ima tu puno segmenata koji se mogu kritikovati. Međutim, pitanje je da li ćemo kritizirajući mijenjati , ili ćemo nešto  zauzimanjem mijenjati. Treba početi sa gospodarstvom“, kaže Puljić.

Sličan stav dijeli i predsjednik Hrvatske stranke, Božo Skopljaković.

„Glavni izazovi su nedostatak investicija, što rezultira smanjenom zaposlenošću i odlaskom mladih“, navodi Skopljaković.

Prijedoga HDZ-a za Izmjen izbornog zakona vidi kao podjelu Hrvata na južne i sjeverne, te dodaj da je on disktiminirajuće za veliki broj Hrvata, za sve Hrvate koji žive u RS, ali i u Federaciji gdje žive u manjini.

HDZ 1990 također je izrazio svoje nezadovoljstvo predloženim. Smatraju da je potrebno otvoriti mogućnost da Hrvati biraju svoje predstavnike i to da na način da se Hrvati između sebe mogu natjecati.

„Morat će se doraditi taj prijedlog jer ne možemo dopustiti da istu vrijednost nema glas Hrvata iz Tuzle i glas Hrvata iz Hercegovine ili iz Rame odakle dolazim. Mišljenja sam da ti Hrvati moraju zakonom zaštićeniji nego mi koji dolazimo iz većinskog hrvatskog područja“, kaže Ilija Cvitanović.

Očigledno je da se unutar hrvatskog naroda stvara jak otpor prema politici koja je dovela do egzodusa ovog naroda u Bosni i Hercegovini. U prilog ovoj tvrdnji idu i najnoviji podaci koje je iznio prof.dr. Stjepan Šterc, sa Sveučilišta u Zagrebu, koji navodi da ni 400.000 Hrvata ne živi u Bosni i Hercegovini kao stalno stanovništvo, te predviđa prirodi pad čija će posljedica biti svođenje broja Hrvata na 350.000 u narednih desetak godina. Ukoliko se nešto drastično ne promjeni.

SHARE