Savez udruženja organski proizvođača Federacije organizirao je u Zenici tradicionalni sajam organske hrane. Posjetioci su bili u prilici da probaju te kupe zdrave i kvalitetne domaće proizvode, te na taj način pomognu jačanje sela i domaće ekonomije.

Trideset proizvođača iz cijele Federacije ponudili su Zeničanima zdravu domaću organsku hranu, proizvedenu bez pesticida i umjetnog đubriva.

Takav proizvod ima svoju cijenu, koja je nešto viša, ali je organsko neuporedivo kvalitetnije i bolje od proizvedenog konvencionalnim uzgojem. To sve više prepoznaju i domaći kupci.

Ipak, eko ne mora nužno značiti skupo, ali sigurno znači – ukusno. Ibrahim Jukan, specijalni gost sajma, uspješno je spojio muziku i organsku hranu.

U gradu čelika i uglja sve je više i poljoprivrednika. Gradska uprava je ove godine izdvojila rekordnih 3,2 miliona KM poticaja za poljoprivredu, od čega je dva miliona direktan poticaj, a ostatak za infrastrukturu.

Eko je postalo i snažna marketinška oznaka, pa i na uvoznim proizvodima. Jedina prava garancija potpuno zdrave hrane je domaći uzgoj. Uz to, kupovinom domaćih proizvoda, jačamo i domaću ekonomiju. (kraj)

SHARE