27 godina albuma “2Pacolypse Now”: priče o rasizmu i brutalnosti su i dalje aktuelne

Foto: 2pac.com

“Život mladog crnog muškarca je težak. Nije Cosby Show. Nisam savršen, nisam ni napola dobar, potpuno sam loš. Mladi crni muškarac se može identificirati sa mnom i svom boli koju je iskusio odrastajući u siromaštvu. Treba nam neko ko je prošao sve to i jedva se izvukao. Treba nam neko ko je još uvijek na ulici, neko ko živi za nešto”, ovo su riječi koje je 1991. godine izrekao tada još nepoznati umjetnik 2Pac novinaru Salu Manni.

Sal Manna je dobio zadatak da intervjuiše dvadesetogodišnjeg 2Paca za potrebe promotivnih materijala za debitantski album “2Pacolypse Now” koji je izašao na današnji dan prije 27 godina.

“2Pacolypse Now” je sirov, mračan album koji se u potpunosti razlikuje od današnjih komercijalnih rap ostvarenja. Na traci nisu zabilježeni zabavni trenuci, već promišljanja o problemima tadašnjih (i sadašnjih) Sjedinjenih Američkih Država, kakvi su rasizam, policijska brutalnost, maloljetnička trudnoća i nasilje Afroamerikanaca nad Afroamerikancima.

2Pacova sveska / Foto: 2pac.com

Iako su sa albuma objavljena tri singla (“Trapped”, “Brenda's Got A Baby” i “If My Homie Calls”), pjesma “Soulja Story” podigla je najviše prašine. Upravo je pjesma u kojoj jedan dio teksta govori o ubistvu policajca svirala na radiju u ukradenom automobilu kojim je upravljao Ronald Ray Howard, 11. aprila 1992. godine. Policajac Bill Davidson zaustavio je Howarda zbog razbijenog svjetla na prednjoj strani automobila, ne očekujući da će biti ustrijeljen u vrat. Preminuo je tri dana kasnije, a Ronald Ray Howard je na dva suđenja osuđen na smrt. Ubijen je injekcijom 6. oktobra 2005. godine. Advokat Ronalda Raya Howarda čak je i bazirao strategiju odbrane svog klijenta na navodnom utjecaju 2Pacovog gangsta rapa na Howardovo ponašanje.

Je li gangsta rap kriv za ubistvo? / Foto: 2paclegacy.net

Nakon ubistva Davidsona, tadašnji američki potpredsjednik Dan Quayle je javno kritikovao 2Paca i njegov album. Ne postoji razlog da se takav album objavi. Nema mjesta za njega u našem društvu”, izjavio je Quayle za javnost.

Iako nije postigao veću prodaju (certificiran je kao zlatno izdanje) za razliku od kasnijih studijskih albuma, “2Pacolypse Now” je album koji je stvorio 2Paca. Za vrijeme života i neopravdano kratke karijere, 2Pac je objavio pet studijskih albuma. Ubijen je 1996. godine i njegov ubica nikad nije pronađen.

Arnel Šarić

Comments are closed.