105 kasnije: Princip i Ferdinand zajedno na ulicama Sarajeva

Sto pet godina nakon Sarajevskog atentata, iznenađenje na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine. 28. Juni 1914. krupnim slovima je upisan u svjetsku istoriju, nakon što je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog pre stolonasljednjika Franca Ferdinanda, pri čemu je nastradala i njegova supruga Sofija. Danas, Gavrilo, Franc i Sofija šetaju zajedno. Bez obzira na podijeno mišljenje javnosti o ovim istorijskim ličnostima, prolaznici se rado fotografišu i pričaju sa njima.

Franca Ferdinanda pitali smo: kako se osjeća šetajući ulicama grada u kojem je prije 105 godina ubijen u atentatu, nakon kojeg je krenuo i Veliki rat?

Prije nešto više od jednog vijeka zakleti naprijatelji a danas, ruku pod ruku, ujedinjeni u ideji da šire pozitivne vrijednosti. Princip i Ferdinand, akteri događaja iz kojeg je krenuo rat do tada neviđenih razmjera, danas žele graditi mir.

Akterima Sarajevskog atentata, u šetnji su se pridružili i Isa – beg Ishaković i Gazi Husrev– beg, a cijeli performans je dio projekta Sarajevo Reborn. Kao idejni tvorci i organizatori, Obala Art Centar i VisitSarajevo poručuju da je cilj animirati turiste da iz Sarajeva podijele lijepe i atraktivne slike, koje će u ovaj grad izrazito bogate istorije privući još veći broj posjetitelja iz cijelog svijeta.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime