13 stvari koje će se dogoditi vašem tijelu ako svaki dan pojedete tri mandarine

Foto: Unsplash

Sada je sezona pa mandarina već ima na svakom štandu, u svakoj trgovini. Nisu skupe, a bogata kombinacija vitamina i drugih fitokemijskih sastojaka čini ovo voće izrazito važnim za zdravlje

Znate li da čak smanjuju rizik od osteoporoze?

Mandarine smanjuju upale, smanjuju rizik od raka, podržavaju imunološki sustav, čuvaju srce, pomažu u regulaciji krvnog pritiska, pomažu zdravlju očiju, mogu pomoći u sprečavanju dijabetesa, od njih brže zacjeljuju rane, poboljšavaju probavu, pomažu u smanjenju rizika osteoporoze, usporavaju starenje kože, potpomažu zdravu sintezu DNK-a i ubrzavaju kvalitetan rast kose.

Ukratko, madarine su čudo! A nisu skupe poput voća i namirnica koje su odnedavno proglašene ‘superhranom’.

Šta je mandarina?

Mandarina je citrusno voće, podvrsta naranče. Ovo ukusno i osvježavajuće voće krcato je korisnim prehrambenim sastojcima. Mandarine su podrijetlom iz Kine, no trenutno se uzgajaju u mnogim dijelovima svijeta zahvaljujući prijatnom okusu i brojnim korisnim učincima na zdravlje.

13 čudesnih učinaka mandarina na zdravlje

1. Smanjuju upale

Mandarine pomažu tijelu da se bori protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veću količinu vitamina C, a s njime i dovoljno antioksidansa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu smanjiti i dugoročne utjecaje tih procesa na tijelo.

2. Smanjuju rizik od raka

Pokazalo se da mandarine mogu biti efikasne u sprečavanju različitih vrsta tumora jer reduciraju stanična oštećenja. Uz vitamine i antioksidanse sadrže i velike količine fitospojeva koji su poznati po svojim antikancerogenim svojstvima.

Djeluju na prevenciju mutacija normalnih stanica skupa s posljedičnom množenjem stanica koje uzrokuju rak. Na koncu to znači i usporavanje rasta tumora.

3. Podržavaju imunološki sustav

Imunološki sustav je zadužen za nekoliko važnih funkcija u tijelu koje čuvaju naše zdravlje. No, ni imunološki sustav sam po sebi nije imun na napade i treba ga podržati hraneći se tako da poboljšamo njegove zaštitne funkcije. Mandarine pomažu imunološkom sustavu da detektira i potom uništava štetne, patogene tvari i tako nam pomažu da se sačuvamo od gripe, recimo, u sezoni pred nama.

Za to su vjerovatno najzaslužniji bioflavonoidi u citrusnom voću.

4. Štite srce

Srce je zaduženo za pumpanje krvi i ključno je za održanje svih glavnih funkcija tijela.

Mandarine mogu pomoći da zaštitimo srce od djelovanja slobodnih radikala i upala koje pokreću i ubrzavaju nakupine plaka, što uzrokuje aterosklerozu, odnosno blokadu krvnih žila.

Slobodni radikali stvaraju se neprestano u tijelu u normalnim okolnostima, ali mogu biti izrazito štetni kad ih je previše. Vitamin C u mandarinama izvanredan je izvor antioksidansa koji eliminiraju slobodne radikale iz krvi i poboljšavaju cirkulaciju.

5. Pomažu reguliranju krvnog pritiska

Mandarine, osim što su dobre za srce, mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska jer sadrže puno kalija. Kalij je ključni elektrolit koji pomaže da tijelo pretjerano ne zadržava vodu. Kalij djeluje i vazodilatorno, dakle širi krvne žile i time pomaže boljoj cirkulaciji krvi. No, s kalijem ne treba pretjerivati.

Dvije ili tri mandarine na dan bit će sasvim dovoljne.

6. Dobre su za oči

Zdravlje očiju održavamo unoseći hranu s karotenoidima kao i drugim antioksidansima. Mandarine sadrže i vitamin C i karotenoid vitamin A koji pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, kao i u drenaži staklastog tijela oka gdje bi pritisak mogao uzrokovati galukom.

7. Mogle bi pomoći u sprečavanju dijabetesa

Mandarine ne pomažu poput svakog drugog voća, već indirektno, jer pospješuju oksidaciju masti. Dijabetes je metabolička bolest često povezana s gojaznošću. Ako nam nešto pomaže da se riješimo masnih naslaga, veća je šansa da nam se neće dogoditi inzulinska disfunkcija i dijabetes.

8. Potiču zacjeljivanje rana

U tome je važan vitamin C iz mandarina. On je neophodan za sintetiziranje kolagena u tijelu. Kolagen je ključni sastojak naših zglobova, ali i drugog tkiva, uključujući kožu.

Pojačana sinteza kolagena rezultira ubrzanijim zacjeljivanjem rana, manjim ožiljcima i općenito bržem oporavku nakon ozljeda.

9. Potiču probavu

Mandarine sadrže i veću količinu biljnih vlakana koja su važna za ubrzanje probave i sprečavanje zatvora. No, enzimi u mandarinama potiču i bolju probavu u želucu. Ako ste ikad namirisali mandarine i osjetili da vam se odjednom skuplja slina, jasnije vam je koliko su korisne za probavu.

10. Pomažu kod smanjenja rizika osteoporoze

Mandarine su te koje pomažu da nam kosti ne oslabe i lako ne pucaju. Osteoporozu karakterizira postupno generalno smanjivanje mase koštanog tkiva u odnosu na volumen od čega kosti obično postaju krhke. Zbog toga se ljudima koji od nje boluju kosti mogu veoma lako slomiti i od najlaganijeg pada, pogotovo ako su osobe stare.

Stoga osteoporoza postaje veliki teret kod mobilnosti starijih. Mandarine sadrže pristojnu količinu kalija, kalcija i magnezija, što sve igra veliku ulogu u održavanju zdravlja kostiju, a to posljedično znači i sprečavanje lomova u starosti.

11. Usporavaju starenje kože

Mandarine su veoma efikasno prirodno oružje protiv prijevremenog starenja i općenito loše kože, najviše zbog velike količine vitamina C. Kao što smo već objasnili, on je ključan za optimalnu sintezu kolagena, što znači zdravlje kože i zglobova. Ako pušite i imate sivu, ugaslu kožu, bacite se na mandarine.

12. Potiču zdravu sintezu DNK

Mi smo ono što jesmo po našoj DNK u kromozomima. DNK je neka vrsta ‘upute’ za stanice tijela dok se umnažaju da replikacijom dobijemo posve identičnu stanicu originalnoj. No, u toj izradi identične kopije stanice mogu se dogoditi greške, a potom i mutacije.

Zbog velike količine antioksidansa mandarine mogu pomoći u reduciranju broja tih grešaka i time smanjiti rizik za ozbiljne zdravstvene komplikacije poput raka koji se stvara u mutacijama.

13. Potiču zdravi rast kose

Vitamin A u mandarinama naše tjeme održava hidratiziranim, a istovremeno poboljšava kvalitetu kose. Osim toga, vitamin C u mandarinama može pomoći boljoj apsorpciji željeza iz hrane, a ono je ključno za kvalitetu kose.

Mandarine sadrže i vitamin B12 koji je važan za zdravlje kose i usporavanje stvaranja sve više sijedih vlasi jer pomaže da folikule ostanu duže u fazi rasta.