4 stvari koje će vam se dogoditi kad ujutro na prazan želudac popijete vodu

Foto: Unsplash

Izuzetno je važno tokom dana piti puno vode. Preporučuje se rano ujutro popiti barem jednu čašu – najbolje tople – vode!

Već smo upoznati da liječnici savjetuju da pijemo puno vode tokom dana. No, šta će se dogoditi ako s vodom započnete dan?

Voda je neophodna ne samo za zdravlje, nego za život općenito.

Ljudsko tijelo sastoji se u prosjeku od 55 posto do 78 posto vode.

Primjerice: mišići od 75 posto vode, mozak 90, krv 83, kost 22 posto. Svaka stanica našeg tijela treba vodu, a to je dovoljan razlog da je redovito pijemo. Ako se pitaš koliko je potrebno dnevno popiti vode, odgovor i nije baš toliko jednostavan, jer ovisi o raznim faktorima.

Međutim, recimo da se radi o „normalnim uvjetima“: dakle, dnevno izlučimo iz tijela mokrenjem oko 1,5 litara vode. Tome moramo dodati još oko litru koju izlučimo znojenjem i disanjem. Ukupno je to oko 2,5 litre vode koju svaki dan izlučimo iz tijela. Hranom unesemo oko pola litre vode u organizam – dakle, kad to sve brojimo i oduzmemo, ispada da nam je potrebno dvije litre vode dnevno.

Naravno, ako vani nisu paklene vrućine, ako nema intenzivnije tjelesne aktivnosti i slično – tada je potreba za vodom (ali ne prehladnom) veća, što je sasvim logično.

Krenete li s konzumacijom od ranog jutra, pa na prazan želudac popijete čašu (najbolje tople) vode, učinit ćete dodatno dobro svom tijelu.

1. Potaknut će se probava

To je osobito dobro za one koje vole kod kuće ići na toalet. Naime, ako odmah nakon ustajanja popijete čašu tople vode, potaknut ćeš rad probavnog sustava te obaviti „pražnjenje“ već u ranim jutarnjim satima.

2. Blistavi iznutra i izvana

Pola litre vode svako jutro daje koži dodatni sjaj jer potiče cirkulaciju, tvrde razna znanstvena istraživanja.

3. Tijelo će se očistiti od otrova

Dok fino spavate, tijelo „popravlja“ stanice i čisti se. Ako odmah ujutro popijete čašu vode, pomažete mu „isprati“ štetne tvari.

4. Brže ćete smršati

Čaša vode ujutro potiče izmjenu tvari u organizmu te pomaže tijelu spaliti neželjene masnoće i kalorije. Naravno, ne šteti ako se uz to zdravo hranite i puno krećete, prenosi Miss7.hr

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime