4G – Republika Srpska nije dala saglasnost!

FOTO: Ilustracija

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Evropi koja nema 4G mrežu, dok se sve više zemalja prirpema za uvođenje  5G mreže. Da stvar bude gora BiH nema stopostotnu pokrivenost ni 3G mrežom. Nešto što će uskoro postati prošlost za mnoge zemlje svijeta, čini se da je za BiH još budućnost. Poznavajući praksu političke odgovornosti nije isključeno da i na ovom polju počnu blokade: “Jesmo za uvođenje ove mreže i ništa ne osporavamo. Želimo da se definiše uloga Srpske i da znamo kakva će biti raspodjela sredstava i koliko će pripasti Republici kako bismo ta sredstva lakše mogli usmjeravati na druge stvari. Samo tražimo svoj dio kolača i ponašamo se odgovorno”, rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske, prenosi SRNA.

Savjet ministara Bosne i Herecegovine prije četiri dana iznenada je usvojio Prijedlog odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga posredstvom mobilnih pristupnih sistema, odnosno uvođenju 4G mreže.

Ucjene na štetu svih

Gdje je sporno? “Vlada Republike Srpske nije dala saglasnost na Prednacrt sporazuma o izgradnji gasovoda između BiH i Hrvatske zato što BiH nikada nije dala saglasnost za izgradnju gasovoda od Srbije prema Srpskoj”, naveo je Višković.

On je dodao da predstavnici izvršne vlasti na zajedničkim sjednicama treba da rješavaju ovakva i druga važna pitanja, ocijenivši da se u BiH ne može gledati samo vlastiti interes, a drugi zanemarivati.

“Onda kada dobijemo saglasnost za naše stvari, mi ćemo dati saglasnost za njihove”, poručio je Višković.

Zašto je bitan 4G?

Savjet minsiatra je još 2017. godine najavio da će BiH 4G dobiti do kraja 2018., a nema ga ni u trećem kvartalu 2019. Kada 4G zaživi operateri će uplaćivati naknade u visini od 17,5 miliona KM u pet jednakih rata od 2019. do 2023. godine, kao i za period trajanja dozvola. Za državni budžet je to odlično jer će inaksirati više od 300 miliona. No, bude li se kasnilo sa 4G mrežom, pitanje je hoće li operateri imati profit kako bi u kroak s Evropom ulagali u 5G mrežu.

4G omogućiće brži prenos mobilnih podataka i do sedam puta, a pokretanje novih servisa ima razvojni uticaj na privredu i ekonomiju društva. Poseban uticaj ova generacija prenosa pdoataka ima u bankarskom sektoru. Prije sedam godina 4G jer ušao u Evropu, ali ne i u BiH.  A ka'će ne znamo.

Ako je vjerovati vlastima do kraja godine pokrivenost 4G mrežom biće 60% teritorije. Četvrta generacija prenosa podataka na teritoriju cijele države stići će tek za pola decenije. Bar bi tako trebalo.

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime