Admiral Foggo: NATO ostaje predan pružanju podrške BiH

Foto: Amer Kajmović/

U Sarajevu su danas razgovarali komandant Zajedničke komande savezničkih snaga Napulj admiral James Foggo i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

– Iako sam posljednji put ovdje bio prije nekoliko mjeseci BiH nisam izgubio iz vida jer ima ključnu ulogu za evropski mir i sigurnost i promoviranje stabilnosti na zapadnom Balkanu, rekao je danas u Sarajevu komandant Zajedničke komande savezničkih snaga Napulj admiral James Foggo nakon sastanka s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš.

– Moj današnji posjet naglašava važnost ove zemlje za NATO i zapadni Balkan i želim javno reći da je NATO zahvalan BiH na njenom dugogodišnjem doprinosi operacijama podrške mira u cijelom svijetu. Vaš doprinos je od izuzetne važnosti i bitan je za našu kolektivnu sigurnost i stabilnost. NATO i BiH počeli su raditi zajedno na reformi odbrambenih institucija 2005. Naše partnerstvo prošireno je 2006. kada je BiH ušla u Partnerstvo za mir. To Partnerstvo smo razvijali u proteklih 13 godina i važno je nastaviti tom dinamikom i ići naprijed. Također, podstičem BiH da nastavi napredovati tako što će svoje odbrambene i sigurnosne snage učiniti modernijim i interoperabilnijim, rekao je Foggo.

Prema njegovim riječima, poboljašanja tih snaga će BiH dati sposobnosti koje se mogu koristiti u pružanju podrške civilnim vlastima u odbrani od prirodnih katastrofa i u nastavku doprinosa međunarodnim mirovnim i sigurnosnim misijama u inostranstvu. Dodao je da savremene oružane snage ovise od adekvatnih resursa kako bi bile efikasne, ali će to bh. građanima pružiti mir i sigurnosni okvir koji je potreban za ekonomski razvoj i prosperitet zemlje.

– NATO ostaje u potpunosti predan pružanju podrške Bosni i Hercegovini uključujući i podršku kroz NATO štab u Sarajevu, kazao je Foggo.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je povodom posjete admirala Fogga našoj zemlji rekla kako to pokazuje pozitivan partnerski i prijateljski stav prema BiH i Ministarstvu odbrane:

– Razgovarali smo o intenzivnijim vidovima saradnje i spremnosti NATO-a da pomogne BiH i Ministarstvu odbrane. Pričali smo o intenziviranju edukacije pripadnika Oružanih snaga BiH, časnika i dočasnika. Naravno, razmijenili smo određena mišljenja o pitanju našeg euroatlantskog puta i obzirom kako i sami znate da većina političkih lidera i stranaka u BiH govori da podržavaju taj put, a da neki kažu kako nisu za to da BiH bude u NATO-u, ali da treba postojati određeni vid suradnje, pričali smo o toj suradnji i aktiviranju MAP-a. Mislim da je ova posjeta bila djelotvorna i da su razgovori bili iskreni tako da i u budućnosti očekuje ovakvu potporu i što bolju suradnju, rekla je ministrica Pendeš.

DARKO OMERAGIĆ