Alan Turing: Prvi homoseksualac čiji će se lik naći na britanskoj novčanici

Foto: PA

Lice Alana Turinga, pionira u oblasti kompjutera, koji je bio jedna od ključnih osoba u dešifrovanju neprijateljskih poruka u Drugom svjetskom ratu, naći će se na novoj novčanici od 50 funti, piše The New York Times.

Odlukom o stavljanju Turingovog lika na novčanicu odaje se priznanje njegovim postignućima, koja su bila zasjenjena pričama o njegovom životu, tačnije seksualnom opredjeljenju. Zbog presude za homoseksualnost, koja je donesena na osnovu rigidnih viktorijanskih zakona u Velikoj Britaniji, njegov naučni rad, kao i njegov doprinos u toku Drugog svjetskog rata su skrivani decenijama nakon rata. Prema toj presudi, Turingu je 1952. godine naređena hemijska kastracija. Dvije godine nakon toga je umro.

– Alan Turing je izuzetan matematičar, čiji rad ima nevjerovatan uticaj i na današnji život. Kao otac kompjuterskih nauka i vještačke inteligencije, ali i kao ratni heroj, Turing je dao dalekosežan doprinos – izjavio je Mark Carney, guverner Bank of England.

Centralna banka Velike Britanije je prošle godine najavila kako će na novoj verziji novčanice od 50 funti odati počast osobi iz oblasti nauke. Posljednji put ova novčanica je redizajnirana 2011. godine i na njoj su se našla lica Jamesa Watta, izumitelja parne mašine, i Matthewa Boultona, inustrijalca koji je pomagao Wattu, prenosi Oslobođenje.

Turing je izabran sa liste od 227.299 nominovanih naučnika, među kojima su bili Charles Babbage, Stephen Hawking, Ada Lovelace i Margaret Thatcher, koja je, prije nego što je ušla u politiku, bila hemičar.

Novčanica sa Turingovim likom će u opticaj biti puštena 2021. godine. Inače sve britanske novčanice na licu imaju lik kraljice Elizabete, dok se na naličju nalaze imena osoba iz različitih oblasti, koje su obilježile britansku historiju. Među naučnicima čiji su se likovi pojavljivali na novčanicama su Isaac Newton, Charles Darwin, Michael Faraday i drugi.

Britanska vlada se 2009. godine posthumno izvinila Turingu zbog tretmana kojeg je imao, a 2013. godine isto je učinila i britanska kraljica Elizabeta II.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime