Američke snage izvele prvi napad avionima F-35A

Foto: EPA

Američke zračne snage izvele su napad na mrežu tunela terorističke organizacije ISIS u Iraku, a to je prva borbena misija koju su izvela dva borbena aviona nove generacije F-35A, javlja Anadolija.

Pilot američkog bombardera Yosef Morris izjavio je kako su dva aviona F-35A izvela uspješnu operaciju u Iraku i kako su potvrđene sve prednosti letjelice koja tokom leta ima znatno bolje performanse od prethodnika.

“Avion kompanije Lockheed Martin je opremljen savremenom tehnologijom koja nam omogućava instant prikupljanje informacija s borbenog područja i istodobnog dijeljenja informacija s drugim avionima u toj zoni operacije. To nas čini mnogo efikasnijim i organiziranijim u zraku”, kazao je Morris.

Američke snage su angažirale avione F-35A u zračnoj bazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a riječ je o avionima koji slove za najsposobnije i najteže uočljive letjelice u zraku.

Jutrošnji napad u Iraku prva je operacije te vrste izvedena avionom F-35A, ali i prva operacija tog aviona nakon što se jedna takva japanska letjelica početkom mjeseca srušila tokom vojne vježbe.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime