Američki ultimatum Turskoj: Imate dvije nedjelje da odustanete

Foto: Sputnik

Sjedinjene Američke Države dale su Turskoj dvije nedjelje da odustane od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 u korist američkih sistema „Patriot“, saopštila je televizija CNBC pozivajući se na informisane izvore.

„Do kraja prve nedjelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara i da umjesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu ’Patriot‘, koje je u Sjedinjenim Američkim Državama proizvela kompanija ’Rejteon‘, ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 (kompanije) ’Lokid Martin‘, gubitkom sto obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO-a“, saopštila je televizija.

Prema riječima izvora, to je „poslednji prijedlog State Depatrmenta“.

Erdogan potvrdio da Turska ne odustaje od S-400

Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinu S-400 i da će prva serija sistema protivvazdušne odbrane ući u zemlju u julu. Sjedinjene Američke Države tvrde da sistemi S-400 ne odgovaraju standardima NATO-a, prijete sankcijama zbog njihove moguće nabavke i više puta su govorile da bi mogle da odlože ili ponište proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35.

Turska je jedan od učesnika međunarodnog američkog programa F-35. Turska je takođe više puta izjavljivala da S-400 ne predstavlja pretnju američkom F-35, prenosi Sputnik.