Amerikanci deportovali teroristu Ibru Ćufurovića u BiH

Foto: Screenshot

Osumnjičeni za učešće na stranim ratištima čiji su inicijali I.Ć. (24) transportovan je u BiH i nalazi se u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Doneseno je rješenje o određivanju pritvora i I.Ć. je sproveden u pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen krivični postupak u skladu sa zakonom.

I.Ć. je osumnjičen za krivična djela organizovanje terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Po naredbi Suda BiH, za I.Ć. je ranije raspisana međunarodna potjernica.

U skladu sa međunarodnim obavezama BiH, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa Graničnom policijom, Agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom bezbjednosti, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, MUP-om Kantona Sarajevo, a u koordinaciji i saradnji sa Vladom i Ambasadom SAD u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom državljanina BiH sa sirijskog ratišta.

“Tužilaštvo BiH iskazuje spremnost i posvećenost u provođenju zakona i međunarodnih obaveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na saradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito Vladi i Ambasadi SAD u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Avaz iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH saznaje da je riječ o Ibri Ćufuroviću iz Velike Kladuše kojeg su snage sirijskog demokratskog fronta zarobile prije dva mjeseca.

Njega su vazdušne snage SAD sinoć isporučile BiH nakon čega ga je preuzela SIPA i predala sudskoj policiji, prenose Nezavisne.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime