BAM Conference će ispisati novi list u historiji regionalne umjetničke scene

Jedan od ambasadora BAM-C konferencije - Haris Čustović /promo

Prije 35 godina, monumentalni Betonski bunker – zgrada bivšeg Međunarodnog RTV Centra (ZOI 84), ugostio je 50 svjetskih i regionalnih TV mreža, te na taj način upoznao svjetsku publiku sa Sarajevom. U 2019. godini, u periodu od 25. do 27. aprila, Balkan Advanced Music Conference sprema se ugostiti profesionalce novog tehnološkog doba među tim istim zidovima i stvoriti novu historiju.

U četvrtak 25. aprila, nakon dnevnog programa u RTV domu, održat će svečano otvaranje BAM-C konferencije u zgradi napuštenog kina Imperijal, danas poznatijeg kao Brew Imperial Society. Ovom prilikom, gosti će uživati uz premijerni nastup Frau Casio vs Decay (Ida Prester i Nemanja Rančić, Hrvatska/Srbija), novo lice scene Kezz Live (Tamara Ristić, Srbija) i Hibrid Live (Dino Aganović, BiH), piše Oslobođenje.

Zvanični ambasador BAM-C konferencije za London je Haris Čustović – muzičar klasičnog obrazovanja, umjetnik zvuka, DJ i muzički producent koji više od dvadeset godina radi na svojoj misiji brisanja granice između žanrova, stavova i ideologija. Pored muzičkog stvaralaštva, Čustović radi i kao profesor na SAE Institute u Londonu, te u svom opisu na konferenciji priprema diskusiju pod nazivom „Klasični elementi u modernoj muzici“ na kojoj će se pojaviti i specijalni gosti – Damir Imamović i Branimir Jakubović (Dubioza Kolektiv). Također, BAM-C ambasador održat će predavanje/radionicu posvećenu novim tehnikama i trendovima u audio produkciji današnjice.

Ilustrator i dizajner Enis Čišić će predstaviti svoj rad na BAM Conference /promo

Kao što je već najavljeno, Balkan Advanced Music Conference nije platforma isključivo muzičkog karaktera. U sklopu trodnevnih dešavanja postoje različite vrste programa, od kojih premijerno najavljujemo: BAM-C Cinema i BAM-C Art Expo.

BAM-C Cinema smješten je u Meeting Pointu gdje će posjetioci moći uživati uz tri filma, od kojih dva premijerno na Balkanu, a to su „Symphony of Now“ Johannesa Schaffa i „French Touch“ Jeana-Françoisa Tatina. Ova dva filma predstavljaju subkulture Njemačke i Francuske koje su bile i ostale od presudnog značaja za naprednu muzičku scenu i njene tokove.

BAM-C Art Expo predstavlja još jedno putovanje kroz vrijeme u kojem će se gosti upoznati sa različitim stilovima i granama umjetnosti. U zgradi RTV doma, bit će moguće pogledati izložbene postavke ilustratora iz Makedonije Zorana Cardule, 3D VR umjetnika iz Češke Mikea Jelineka, dizajnera i ilustratora Enisa Čišića i pop up wall GSU Brodac koja će također ugostiti u svojim prostorijama još jednu izložbu fotografija iz kolekcije Patricka Miettea i njegovog perioda provedenog u Sarajevu.

Gospodin Miette je ambasador francuskog vala, jednog od najvećih izvoznih proizvoda muzičke kulture devedesetih godina. Prvi je uspostavio most između Bosne i Hercegovine i Francuske GRILL projektom koji je na proljeće 1997. godine dobio svoje mjesto i u Sarajevo kroz Grill Nights događaje koji su omogućili sarajevskoj publici da uživa u mnoštvu danas svjetski poznatih imena kao što su: Prozac, Falcon, Pepe Bradock, Buffalo Bunch, Jef K, Cyril K i DJ Fudge. Godine 1999, Miette sa Dušanom Vranićem Ducom i Mathieu Dozol-om osniva kolektiv „Chef“ čiji je rad prikazan i u filmu ”French Touch”.

Ograničeni tiraž karata dostupan je putem servisa kupikartu.ba i kaboodle.co.uk. Više informacija o BAM konferenciji potražite na službenoj web stranici.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime