Bardoš: Daleko je dogovor o Kosovu

Foto: Courtney Photo

“Nisam optimista da je ove godine moguć dogovor Srbije i Kosova”, izjavio je za RSE Gordon Bardoš, zamjenik direktora Instituta Hariman na Kolumbija univerzitetu u New Yorku.

Bardoš, koji u Beogradu učestvuje na konferenciji pod nazivom “Bombardovanje SR Jugoslavije – 20 godina posle”, rekao je da sporazum nije na vidiku.

“Moje viđenje situacije je da ni kod vlasti u Prištini niti u Beogradu nema političkog kapaciteta da sada naprave neki dogovor. Takođe nije jasno koliko u Briselu i Vašingtonu ima podrške za to, tako da mi izgleda da u ovom trenutku nema izgleda da se dogodi nešto toliko važno,“ izjavio je Bardoš.

Gordon Bardoš, stručnjak za Balkan i bezbednosna pitanja, rekao je da nije siguran koliko je realno očekivanje Washingtona da se dogovor Prištine i Beograda postigne u toku 2019.

„Ako se prisetimo rata u Bosni i Hercegovini i šta je sve američka vlada učinila da ga okonča, kako je Ričard Holbruk lidere odveo u Dejton i tamo ih ostavio tri nedelje dok se ne dogovore, kada pogledamo taj stepen angažovanosti mislim da smo jako daleko od dogovora o Kosovu,“ zaključio je Bardoš.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime