Bebek: Dok sam bio u Dugmetu nisam ni probao drogu, porok su mi bile žene

Foto: cdm.me

Nekadašnji pjevač sastava Bijelo dugme Željko Bebek, kaže da u vrijeme najveće popularnosti nije bio sklon drogama.

“Nisam imao nekih velikih poroka. U vrijeme velike popularnosti Bijelog dugmeta nikad nisam probao drogu, ali rado sam se družio s djevojkama. Jedino što mi je danas ostalo od poroka je uvjerenje da prije i za vrijeme koncerta dobro dođe čašica viskija. To sam naučio odavno gledajući stare filmove s Džonom Vejnom koji bi uvijek naručio “scotch on the rocks”, kaže Bebek.

Ističe da je znao koliko droga može da naškodi organizmu pa je se klonio.

“Imao sam malo više svijesti o štetnosti toga, bez obzira na to koliko je bilo ponuda i iskušenja. Bili smo u direktnom kontaktu s ljudima koji to konzumiraju ili diluju. Tada je trebalo dati i primjer ljudima. Nismo morali komercijalizovati priču pa govoriti da smo imali problema s drogom”, dodaje Bebek.

Muzičar u osmoj deceniji ide na turneje i nastupa širom regiona, a mnogi mu traže recept za “dugovječnost”.

On otkriva da se posvetio zdravom životu, a dosta mu pomaže i supruga Ružica.

“Prije 15 godina postao sam svjestan da će mi, ako se ovim poslom želim baviti još dugo, cigareta jako skratiti taj put. Dok uživa u duvanu, čovjek nije svjestan da mu stradaju glasnice, da mu slabe receptori za ukus, da ima problema sa znojenjem, lošije spava, kašlje. Shvatio sam da mogu živjeti ljepše i za sebe napraviti dosta korisnijih stvari. Tada sam se intenzivnije posvetio boljoj ishrani, ali i vježbanju. Nije mi problem provesti nekoliko dana sedmičnu u teretani. Posvetio sam se i boravku u prirodi pa supruga i ja radimo u našem vrtu”, otkriva slavni Sarajlija.