Behgjet Pacolli: Strpljivo čekamo da BiH prizna Kosovo

Foto: EPA

Ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Kosova govori za TV1 i Oslobođenje o bilateralnim odnosima sa BiH, sastanku u Berlinu i dijalogu sa Srbijom.

Gospodine Pacolli, kako biste ocijenili bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Kosova u ovom trenutku?

– Željeli bismo imati bliske i čvrste odnose sa Bosnom i Hercegovinom i potpuno smo svjesni da velika većina stanovništva i vodstva vaše zemlje, kao i mi, želi isto. Međutim, iz razloga koje svi znamo, naši bilateralni odnosi se suočavaju sa preprekama i izazovima.

I Vi ste, pored predsjednika Kosova Hashima Thacija, prisustvovali nedavnom sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Berlinu sa liderima zapadnobalkanskih zemalja. Očekujete li da će Merkel pozvati Srbiju da konačno prizna Kosovo?

– Ne samo Merkel već sav demokratski svijet pozvao je ovu zemlju da prizna istorijsku istinu Balkana, činjenicu da je Kosovo država koja je jednaka svim ostalim državama u regionu. Sve dok Srbija ne prihvati ovu istinu i mnoge druge istine posljednjih 30 godina, ona će nastaviti da živi u tami. SAD i EU pozivaju ovu zemlju da izađe iz tame.

Smatrate li da Njemačka i Francuska mogu same završiti ovo pitanje, ili je potrebno da se uključe SAD?

– Francuska i Njemačka su među glavnim igračima unutar Evropske unije i naravno da će ove dvije zemlje i dalje imati glavnu ulogu. S druge strane, Sjedinjene Države su globalni akter koji je omogućio dugoročni mir i stabilnost na evropskom kontinentu.

Američka garancija

Vi znate ulogu SAD-a u obuzdavanju Srbije u njenoj agresiji. Republika Kosovo će putovati sa ovim zemljama partnerima i uvijek biti ponosna na podršku koju nam pružaju kontinuirano. Čak i danas, diskurs je da je siguran i stabilan svijet samo kada su SAD i EU uključene i zajedno. Francuska i Njemačka imaju ključnu ulogu u usklađivanju pozicija unutar EU. Za nas, SAD su garancija da je Srbija disciplinovana i da ne obmanjuje.

Kako ste vidjeli nervozu Beograda, ali i Banje Luke zbog činjenice da je na sastanak u Berlinu pozvan predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a ne predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik?

– Beograd je, nažalost, nervozan u svemu što ne govori srpski, a to je primitivno. Oni moraju shvatiti činjenicu da Bosna i Hercegovina, kao i Kosovo ni u ratu ni u miru nisu pokleknuli pred njenim ciljevima.

Srbija treba naučiti da živi sa ovom stvarnošću, uprkos zločinu i genocidu u Bosni i Hercegovini, iako ne želi i poslije više od 25 godina da prihvati tu činjenicu.

Da li bi za region Balkana bila pogubna etnička razmjena teritorija i crtanje granica po toj osnovi?

– Živimo na kontinentu gdje se etničke i kulturne razlike ne amortiziraju nametanjem granica. Smatramo da je očuvanje ovih razlika unutar sadašnjih granica unutrašnja snaga i most između naših zemalja.

Nepovredivost granica

Srbija to vidi sasvim drugačije i prilično negativno, bez obzira na to što proklamuje na tu temu.

Koliko je važno poštivati evropsko načelo o nepovredivosti međunarodno priznatih granica?

– Bilo bi apsurdno misliti da možemo težiti da postanemo dio Evropske unije ne poštujući njene principe. U takvom dualizmu između EU i Rusije samo predsjednik Vučić i njegova zemlja variraju.

Sljedeći sastanak je zakazan 1. jula u Parizu, kakva su Vaša očekivanja, smatrate li da će dijalog ići u pozitivnom smjeru?
– Mi smo ohrabreni novim zamahom.

Ekonomski odnosi nisu tako dobri, takse na robu iz Srbije i BiH Kosovo je nametnulo Bosni i Hercegovini u novembru prošle godine u isto vrijeme kada i Srbiji, a taj postupak potaknut je nastojanjima da se dvije države prisile napokon priznati kosovsku neovisnost.

Je li, po Vašem mišljenju, BiH u ovoj priči talac negativnog odnosa Srbije i smatrate li da je odnos Kosova i BiH nepravedno ugrožen?

– Želimo dobre odnose sa svima u Bosni i Hercegovini koji rade na produbljivanju odnosa između naših zemalja i strpljivo čekamo kada će to rezultirati priznanjem.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime