‘BH novinari’ traže efikasnije rješavanje napada na novinare

Foto: ilustracija

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od vlasti u Bosni i Hercegovini, na nivou države i u entitetima Federacija BiH i Republika Srpske, odgovornije, profesionalnije i efikasnije rješavanje napada na novinare, te kažnjavanje osoba koje ugrožavanju sigurnost, živote i osnovna ljudska prava novinara i medijskih profesionalaca.

– Danas se u cijelom svijetu obilježava UN Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina prema novinarima, a mi u BiH još nemamo pravno razriješene desetine fizičkih napada na novinare i medijske ekipe, pokušaje ubistva i druga brutalna kršenja prava na slobodu izražavanja – navodi se u saopćenju Udruženje BH novinari.

Kako se ističe Linija za pomoć novinarima registrirala je, u posljednje dvije godine, 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava novinara u BiH, među kojima je bio jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja.

– Ni jedan od počinitelja tih krivičnih djela nije kažnjen niti procesuiran na adekvatan i brz način, koji bi pokazao da bh. institucije postupaju u skladu s međunarodnim standardima zaštite života i sigurnosti novinara na efikasan i odgovoran način – naglašavaju.

U tom kontekstu podsjećaju da još nije okončana potraga za drugim napadačem na novinara Vladimira Kovačevića, niti je zatraženo njegovo izručenje BiH, ‘budući je u bijegu od augusta 2018., kad se desio pokušaj ubistva tog novinara u središtu Banje Luke’.

– Prijetnje smrću i fizički napadi na novinare i medijske ekipe BHRT, FTV, BNTV, portala Žurnal, Klix i Bljesak, zatim na novinare Dragana Bursaća, Šteficu Galić, Slobodana Vaskoviću, Amira Zukića, Nedžada Latića i brojne druge, ne samo da nisu profesionalno istraženi od istražnih organa (policije i tužiteljstva), već nikad nisu ni adekvatno procesuirani kroz postojeći pravosudni sistem niti su počinitelji kažnjeni – podsjećaju.

U saopćenju za javnost dodaju ‘Naši zahtjevi i apeli za kažnjavanje napadača na novinare žive jedan dan i to u sve manjem broju medija i kao da nikad ne stignu do onih kojima su upućeni’.

– Država ih ne čuje ili neće da čuje, a novinari i mediji žive i opstaju u sve radikalnijem i nesigurnijem okruženju strahujući svakodnevno od novih napada ili drugih oblika sprječavanja dostojanstvenog i sigurnog rada. Zbog toga još jednom glasno zahtijevamo i očekujemo od nadležnih državnih institucija, prije svih ministarstava pravde na državnom nivou i u entitetima, hitno pokretanje izmjena krivičnog zakonodavstva koje će osigurati efikasniju zaštitu novinara-žrtava krivičnih djela i natjerati postupanje policije i pravosudnih institucija u skladu s međunarodnim standardima zaštite slobode izražavanja i dostupnosti pravde novinarima – naglašavaju.

Ističe da ‘danas glasno treba reći da nijedan slučaj ubistva, pogibije ili nestanka novinara u prethodnom bosanskohercegovačkom ratu nije istražen niti pravno okončan!?’.

Udruženje BH novinari je, kako kažu, završilo istraživanje i evidentiralo imena novinara i medijskih radnika nastradalih i nestalih u periodu 1992-1996., na ratištima širom BiH.

Na toj je listi 80 imena, uključujući i 12 stranih novinara i snimatelja. Lista će biti predana Tužiteljstvu BiH sa zahtjevom za otvaranje istraga o ubistvima i stradanju novinara u bosanskohecegovačkom ratu, te kažnjavanje izvršitelja ili nalogodavaca navednih zločina.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima naglašavaju da napadi na novinare nisu samo napadi na njihov fizički i psihički integritet.

– To su, istovremeno, napadi na slobodu izražavanja, slobodu medija i demokratske vrijednosti svakog društva. Za to su, naravno, odgovorni oni koji atakuju na novinarku profesiju ali odgovornost snose i državni organi i institucije od kojih se očekuje da u potpunosti poštuju domaće zakone i svoje međunarodne obaveze, te da moraju osigurati kažnjavanje počinitelja i podstrekača zločina i nasilja nad novinarima.

Stoga, pozivamo vlasti BiH da hitno privedu pravdi sve napadače na novinare i medijske ekipe, kao i da podrže prijedlog Međunarodne federacije novinara da UN donesu Konvenciju za zaštitu novinara i medijskih profesionalaca. Podsjećamo također da BiH mora također hitno implementirati u praksi Akcioni plan UN za sigurnost novinara i sprječavanje nekažnjivost, kao i Preporuke Vijeća Evrope za zaštitu i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika – saopćeno je iz Udruženja BH novinari.