BiH na crnoj listi EU zbog sistematskih nedostataka u borbi protiv pranja novca

BiH je na crnoj listi EU zbog nedostataka u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.. Iz udruženja banaka BiH upozoravaju, ovo bi moglo imati nesagledive poslijedice na bh privredu i po stanovništvo.

Zbog višegodišnjeg odlaganja donošenja mjera i aktivnosti za uvođenje standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, bankarski sektor BiH se našao pred zidom.

„Zbog neispunjavanja obaveza iz Akcionog plana FATF-a, BiH je nedavnom uredbom objavljenom u Službenom listu EU okarakterisana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i koja predstavlja znatnu prijetnju finansijskom sistemu Unije“, pojašnjavaju iz Udruženja Banaka BiH

Postojeće investicije u Bosni i Hercegovini iz EU-a se stavljaju pod poseban režim, priliv kapitala iz EU-a ovim je usporen ili onemogućen, a finansijske transakcije diplomatskih i privrednih predstavništava Bosne i Hercegovine u EU su usporene ili onemogućene.

„Ino-banke koje vrše platne transakcije od i prema BiH proces usporavaju, otežavaju i značajno poskupljuju s ciljem otkaza poslovne saradnje“, upozoravaju bankari.

Iz udruženja banaka pozivaju nadležne institucije da ovom problemu posvete pažnju i što hitnije pokrenu aktivnosti koje će zaustaviti daljnje negativne procese za bankarski sektor, klijente i ukupne ekonomske tokove u Bosni i Hercegovini.