Bišćani i migranti očistili grad

Foto: oslobođenje.ba

Život sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu za mnoge građane ima i svojih ugodnih trenutaka, kao što je to bila zajednička akcija građana Bihaća i mladića smještenih u migrantskom parku IOM-a Bira u Bihaću.

Protesti zamrli

– Na inicijativu “Ines Balić art” i mladih grada Bihaća, priključio sam se akciji čišćenja gradske otoke i ostalih dijelova našeg grada. Pored tridesetak Bišćana, akciji se odazvalo i pedesetak migranata iz Bire. U grupi u kojoj smo bili ja i moj kolega gradski vijećnik Hamdija Abdić bila su i dvojica profesora iz Pakistana i drugi mladići. Oni uopšte nisu bili krvoločni kako ih pojedinci opisuju, sarkastično je zaključio gradski vijećnik Hasan Keškić.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać izvještavalo se o tome kako migranti duž svoje rute ostavljaju velike količine smeća. Ipak, mnogi gradski vijećnici nisu pomogli u čišćenju grada ovog vikenda.

Gradska Otoka u Bihaću je zablistala, a očišćeno je još šest zelenih površina u gradu.

– Bihać, kao i cijela Bosna i Hercegovina, može se pohvaliti prekrasnom prirodom. Na stanovnicima je da tu prirodu zaštite i da se brinu o njoj. Inspirisane izazovom na društvenim mrežama #trashchallenge, akciju su pokrenule dvije građanke grada Bihaća Merima Suljić i Ines Balić-Kličić. Želja svih učesnika je bila da učine Bihać čišćim i ljepšim za sve koji u njemu žive, trajno ili privremeno, saopćeno je iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Oni su akciju podržali zajedno sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva, a svi učesnici nosili su plave majice sa nazivom “zajednički prijatelj”.

Poruka govori sve sama za sebe. Istovremeno, na Gradskom trgu u Bihaću svako večer od 18 sati održavaju se i okupljanja građana uz mirnu protestnu šetnju zbog negativnih posljedica migrantske krize. Oni svoju aktivnost nazivaju “Krik šutnje”, jer nema predvodnika i niko ne govori u ime mase. Ovim izlascima priključio se i gradski vijećnik Sej Ramić, koji je organizovao proteste u Bihaću prije nekoliko mjeseci.

– Nastavljamo šetnju u 18 sati, jer novih migranata dnevno dođe više od 100, preko Operativne grupe s pečatom “geto”, poručio je Ramić na društvenoj grupi “Stop invaziji migranata”.

Ali, uprkos očekivanjima već tri noći zaredom ova protestna šetnja okuplja sve manje i manje građana, zbog čega su i sami članovi ove grupe razočarani.

– Prekjučer sam bio u šetnji, jučer isto, a večeras sam radio. Ali su mi rekli da, maltene, nikoga nije ni bilo, njih desetak. Sjedim i gledam koliko “hrabrih” objava mnogi stavljaju na Facebook, ali većina grada prstom da makne, kazao je jedan Bišćanin.

Jučer je održana i sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj se nije otvarala tema migracija izuzev u istupu Edine Abdić-Pleho iz Kluba laburista. Naime, oni su tražili odgovore od Ministarstva obrazovanja na pitanje znaju li oni da se u područnoj školi Šipkovača (Velika Kladuša) održava nastava za djecu migranata, jer u ranije objavljenoj informaciji ova škola se ne navodi među onima koji su dobili odobrenje od Ministarstva da organiziraju nastavu za izbjeglice.

Foto: oslobođenje.ba

Pomozimo Bihaću

Interes za situaciju u Krajini pokazaće i 15 načelnika i gradonačelnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, koji će u četvrtak doputovati u Bihać.

Oni će zajednički skrenuti pažnju nadležnim državnim institucijama i poslati poruku građanima Bihaća da neko ima razumijevanja za probleme izazvane migrantskom krizom. Događaj će biti organizovan u okviru akcije “Pomozimo Bihaću”, koja je pokrenuta uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a u akciju će postepeno biti uključivani i načelnici i gradonačelnici ostale 73 općine u kojima djeluje navedeni projekat USAID-a.

Ali, čak i kad nije sve organizovano, predstavnici drugih općina u BiH pokazuju interes za svim što se zbiva u Krajini.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime