Bivša fabrika u predgrađu Bihaća primila prve izbjeglice: U Biri ima i internet

Foto: oslobođenje.ba

Ministarstvo sigurnosti BiH, IOM i Crveni križ grada Bihaća počeli su jučer prebacivati migrante koji spavaju u parku Borići u novoosnovani migrantski kamp, u hale fabrike Bira.

Predviđa se da će za početak ovdje biti smješteno oko 200 migranata, u kontejnere unutar Bire gdje će imati daleko bolje uslove. U fabriku Bira jučer nam nisu dali ući niti fotografisati migrante koji su ušli autobusima sa zatamnjenim staklima. Pripreme su se još dešavale, tako da je i kompanija za kablovsku televiziju ulazila da instalira svoje usluge migrantima.

Foto: Fahrudin Bender/oslobođenje.ba

“Kada je u pitanju zdravstveni aspekt, mi smo spremni, unutra su i naša tri ljekarska tima iz domova zdravlja Bihać i Cazin. Što se tiče onoga što je postavljeno, mogu reći da konstantno pristiže nova oprema, kontejneri, vidio sam da imaju i ambulantne prostore tako da smo zadovoljni onim što smo vidjeli”, kazao nam je ministar zdravstva USK-a dr. Hazim Kapić po izlasku iz Bire.

Bira je skraćenica od Bihaćke industrije rashladnih uređaja, a fabrika je prestala sa radom prije dvije godine, kada je stotinjak radnika ostalo bez posla. Posljednji put o ovim radnicima smo pisali kada su protestovali na otvaranju trgovačkog centra Robot u okrilju iste firme u kojoj su izgubili posao. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić postigao je sporazum sa vlasnikom Bire, a zanimljiva je činjenica da pored njenih hala stoji ogroman supermarket Robota.

U razgovoru sa kasirkom saznajemo da su im rekli da migranti neće imati pristup supermarketu, što je nerealno očekivati, jer nitko nema pravo ograničiti im kretanje. Osim toga, migranata ima u svakom supermarketu u Bihaću.

Foto: oslobođenje.ba

Ispred Robota zatekli smo i mladog migranta koji je prosjačio. Kazao nam je da spava pod otvorenim nebom i da nije obaviješten da se od jučer može prijaviti u novootvoreni centar preko puta.

Iako je Bira u predgrađu, mnogo je naseljenih mahala oko nje i prve komšije nisu oduševljene ovom odlukom vlasti.

“Naravno da će mi smetati, kriza je takva i očekivati je probleme. Situacija još nije riješena, bit će riješena kada se zaustave ulasci migranata u kanton. Ima njih finih, ali u svakom žitu ima kukolja. Ja se s njima nosim već šest mjeseci radeći kao taksista, ali nisam očekivao da će sada biti tu, u mom komšiluku”, kazao nam je Irfan Mujić.

Foto: oslobođenje.ba

On je navikao voziti migrante na granicu, zbog čega je imao problema sa policijom koja ga sumnjiči za krijumčarenje, ali i problema sa mještanima Izačića kojima se ne sviđa to što on radi.

Jučer je pred Biru došao i profesor Sej Ramić, gradski vijećnik i organizator nedavnih protesta u Bihaću.

“Umjesto da u perspektivi ova fabrika dočekuje radnike, evo sad služi u druge svrhe. Mi smo rekli da ni Borići ni Bira nisu rješenje za prihvat migranata. Bira može biti privremeno rješenje, iako je cinično da se na to čekalo osam mjeseci. Mi ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima da se oni izmjeste van grada, da žive u uslovima dostojnim čovjeka i da se stave pod kontrolu”, kazao je Ramić.

Ipak, treba reći da je Bira prilično veliki i ograđen prostor, da nije u centru grada, a smještanjem migranata u bolje uslove rasterećeni će biti kako Bišćani, tako i same izbjeglice.

Foto: oslobođenje.ba

Piše: Fahrudin Bender