Bivši britanski ambasadori pozivaju May da odgodi Brexit

Foto: Fena/Arihv

Više od 40 bivših britanskih ambasadora pozvalo je premijerku Theresu May da produži rok za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, objavio je u četvrtak The Times.

U pismu poslanom Timesu, diplomati su kazali da bi najbolje bilo odgoditi Brexit kako bi se dogovorili uslovi budućih odnosa Velike Britanije i Evropske unije ili kako bi se održao drugi referendum o članstvu u EU-u, prenosi londonski list.

Ako May ne uspije do 29. marta u britanskom parlamentu potvrditi svoj dogovor s Evropskom unijom o Brexitu, morat će odlučiti o teme hoće li odgoditi odluku o izlasku ili će izabrati izlazak iz Unije bez sporazuma što bi moglo biti haotično za peto po veličini svjetsku ekonomiju.

May je izjavila u srijedu da njena vlada nije promijenila svoju poziciju i da ne želi odgoditi datum Brexita od 29. marta kada Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju.

Šef britanskog pregovaračkog tima za Brexit Olly Robbins rekao je da će se britanski poslanici suočiti s izborom između sporazuma koji je dogovorila premijerka May ili s dugačkim produženjem perioda za provedbu člana 50 Lisabonskog ugovora, kojim je formirana EU.

– Veoma je jasna pozicija vlade otkako smo pokrenuli član 50 da imamo vremenski rok od dvije godine koji se završava 29. marta, i mi radimo na tome – izjavila je britanska premijerka u srijedu, izvijestio je Reuters.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime