Bivši gradonačelnik Teherana izbjegao smrtnu kaznu nakon što je ubio suprugu

Foto: EPA

Mohammed-Ali Najafi (67) osuđen je 30. jula na smrtnu kaznu zbog ubistva supruge. On je iz vatrenog oružja krajem maja u Teheranu ubio svoju drugu suprugu Mitru Ostad, 30 godina mlađu. Podsjećamo, nakon što je ubio suprugu, to je priznao na televiziji.

U Iranu porodice žrtava mogu da traže smrtnu kaznu u skladu sa zakonom “kesas” (zakon odmazde), što je učinila porodica ubijene supruge.

Međutim, brat pokojnice, danas je saopštio da je njegova porodica odlučila da povuče tu mjeru kako bi Najfi bio pomilovan, javlja Beta.

Bivši gradonačelnik Teherana će ipak ostati u zatvoru jer je osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonitog posjedovanja vatrenog oružja.

Za sada se još ne zna da li će smrtna kazna biti preinačena u doživotni zatvor.

Njegov drugi brak sa mnogo mlađom ženom izazvao je skandal u iranskom društvu jer se oženio drugi put bez razvoda sa prvom suprugom što je po iranskom zakonu dozvoljeno.

Međutim, u Iranu poligamija nije dobro prihvaćena iako Najafi tada nije prekršio zakon.

Najafi je poznati matematičar i univerzitetski profesor, koji je bio ekonomski savjetnik predsjednika Irana Hassana Rohanija i kasnije ministar prosjvete.

Izabran je za gradonačelnika Teherana u avgustu 2017. ali je podnio ostavku u aprilu 2018. nakon što su ga konzervativci kritikovali zbog prisustva na plesnoj predstavi učenica jedne škole.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime