Aerodrom Sarajevo oborio rekord: Ispraćena milionita putnica u 2018. godini

Foto: Samir Jordamović / Anadolu Agency

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo danas je ispraćen milioniti putnik u 2018. godini, što predstavlja rekordan broj putnika u jednoj godini na najvećem i najfrekventnijem aerodromu u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Milioniti putnik s Međunarodnog aerodroma Sarajevo u 2018. godini zabilježen je na redovnoj liniji na relaciji Sarajevo-Istanbul. Milioniti putnik je Aida Brino, koji je nagrađena prigodnim poklonima, te jednom besplatnom povratnom kartom na relaciji Sarajevo-Istanbul.

“Poslovno putujem u Istanbul. Ovakve stvari ranije sam samo čitala u novinama, tako da je prilično nestvaran, ali isto tako i lijep osjećaj biti milioniti putnik”, istakla je Birno.

Na pitanje koliko često putuje avionom, odgovrila je četiri ili pet puta godišnje.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković, koji je uručio poklon sretnoj putnici, istakao je kako je ovo važan događaj u historiji aerodroma, te podsjetio kako Međunarodni aerodrom Sarajevo naredne godine obilježava 50 godina od osnivanja.

Međunarodni aerodrom Sarajevo ovom brojkom zabilježio je rast od devet posto u odnosu na isti period prošle godine. S više od milion putnika godišnje, blizu 12.000 operacija i prevozom više od dva miliona kilograma cargo robe, Međunarodni aerodrom Sarajevo je najuspješniji u BiH.

Već treću godinu zaredom ovaj aerodrom obara rekord po broju putnika.

Početkom decembra 2016. godine zabilježen je 800.000 putnika, 2017. godine opsluženo je preko 900.000 putnika te je ove godine zabilježen i milioniti.