Bolesnog Kristiana su strpali u zatvor s ubicama: Još se ne zna zašto je umro

Foto: Kristian Vukasović

U splitskoj je bolnici proteklog vikenda umro 18-godišnjak iz mjesta pokraj Omiša kojeg su u teškom stanju početkom mjeseca dovezli iz splitskog zatvora. Radi se o Kristianu Vukasoviću koji je početkom aprila osuđen na osam mjeseci zatvora jer je zapalio pet maslina, nekoliko stabala bora te dva hektara samonikle trave i niskog raslinja. Sam se prijavio policiji.

Kristian je bio dijete s poteškoćama u razvoju te mu je po HZZO-u prošle godine dijagnosticiran teži invaliditet zbog tjelesnih i mentalnih oštećenja. Vještačeno je tada kako mora imati pomoć i njegu 24 sata dnevno, javila je Slobodna Dalmacija. Utvrđeno je i kako boluje od poremećaja piromanije, a već s 12 godina se zbog toga psihijatrijski liječio. Sudski vještak je procijenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno ubrojiv.

Unatoč tome procesuiran je u redovnom postupku te mu se sudilo kao odrasloj, zdravoj osobi te je završio u ćeliji na splitskim Bilicama.

Slobodna Dalmacija piše kako nije uobičajeno da se kod tako kratkih kazni produljuje istražni zatvor do pravomoćnosti presude, no Kristianu se dogodilo upravo to.

Mladić je bio u užasno teškom psihičkom stanju tokom boravka u zatvoru, nekoliko je puta iz zatvora prevezen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu. Tijekom jednog od tih boravaka u bolnici, gdje je svakodnevno razgovarao sa psihijatrom, dijagnosticirani su mu suicidalni porivi, piše Slobodna Dalmacija, dodajući kako su liječnici procijenili da je uzrok tome upravo boravak u splitskom zatvoru, no unatoč takvoj dijagnozi Kristiana opet vraćaju u ćeliju na Bilicama.

Tamo je bio u ćeliji sa šest zatvorenika, a Kristian je stalno bio u panici da će se nešto dogoditi. Jako se bojao nasilja u zatvoru o kojemu je stalno slušao, ispričala je Slobodnoj Dalmaciji osoba koja je znala sve o tome što se događalo, ali je željela ostati anonimna.

Njegov otac je za Dalmatinski portal početkom sedmice rekao da je Kristian u bolnicu doveden u 2:45 ujutro.

“Dva sata su ga oživljavali. Pao je u komu, prebacili su ga u jedinicu intenzivnog liječenja. Meni do danas nitko nije objasnio zbog čega je u tako teškom stanju doveden iz zatvora niti zbog čega je umro. Rekli su samo da mu je mozak dugo ostao bez kisika pa da strahuju od oštećenja”, kazao je portalu otac preminulog mladića.

Otac je vidio da ima povrede po sebi: “Imao je modrice ispod trbuha. Svih boja.”

To je odmah prijavio policiji, međutim nije se dogodilo ništa. Policiji su liječnici odgovorili da su ozljede starijeg datuma i da nemaju veze s njegovim trenutnim zdravstvenim stanjem. Taj zaključak su poslali i sucu istrage splitskog Županijskog suda i Državnom odvjetništvu, no povratno nisu dobili nikakav nalog za bilo kakvim postupanjem.

S obzirom na to da je Kristian mjesecima već bio u zatvoru, točnije od travnja, jasno je da su modrice nastale za vrijeme boravka u zatvoru.

Otac preminulog mladića kazao je kako će tužiti državu i tražiti kaznenu odgovornost za smrt njegovog sina:

“Netko je kriv, to je sigurno. On i nije smio biti u zatvoru, već u zatvorskoj bolnici jer ima fizička i psihička oštećenja, i to je dokumentirano. Moj sin bio je dijete s posebnim potrebama.”