Bradara: Hrvati su faktor stabilnosti, inicijatori kompromisa i dogovora

Foto: Fena

Predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Lidija Bradara,  u pisanoj je izjavi navela da je Bosna i Hercegovina višenacionalna, složena država s jasno određenim nacionalnim identitetima i nema osobe, ni ustavnog prijedloga koji će to promijeniti, prenosi Fena.

– Svako negiranje ove činjenice vodi u daljnju krizu ili nešto još gore. Oni koji se bave negiranjem načela konstitutivnosti trebali bi se zapitati čemu vode takve teze, te kako najviše europske institucije u izvješćima pozivaju na poštivanje ovih načela – kazala je Bradara, saopćeno je iz njenog Ureda.

U saopćenju se navodi da je jedan od domova u kojima se brane interesi svih naroda i građana Bosne i Hercegovine i Dom naroda Parlamentarne supštine BiH.

– Kako predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda odgovorno tvrdim da su Hrvati do sada bili faktor stabilnosti, inicijator kompromisa i dogovora i tako će i ostati – poručila je Bradara.

Naglasila je kako budući saziv državne vlasti svoj mandat mora posvetiti napretku prema Europskoj uniji i NATO-u, izvršavanju preuzetih obveza, te osiguranja legitimnog predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda u Domu naroda, na svim razinama, što uključuje i Predsjedništvo BiH.

Predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u državnom Domu naroda istakla je važnost uspostave novog Vijeća ministara, „jer jedino tako možemo završiti demokratski proces otpočet još 7. oktobra, kako bi i nova parlamentarna većina u oba doma Parlamenta BiH, mogla u cjelini formirati svoja povjerenstva i zajednička radna tijela“.

– Potpisani Sporazum o uspostavi vlasti je najbolja osnova da se stvari pomjere s mrtve točke. Uvjerena sam da će lideri koji su svojim potpisima obvezali se provoditi ono što ovaj dokument donosi, ostati dosljedni dogovorenim načelima. Bez uvažavanja i kompromisnih rješenja koja će biti na dobro svih konstitutivnih naroda i građana naše domovine, bojim se da ne uđemo u još dublju političku krizu, koja će onda prenositi na sve druge segmente života u BiH – zaključila je Bradara, a prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.