Britanija pokušava spasiti nuklearni sporazum

Foto: 123rf

Velika Britanija vjeruje da je još moguće spasiti nuklearni sporazum s Iranom iako je ostalo “malo vremena”, piše danas Reuters i podsjeća da je Teheran najavio nastavak razvoja nuklearnog programa ako Europa ne uspije spasiti pakt potpisan 2015.

Nuklearni program Irana kao paravan za razvoj nuklearnog oružja?

Zapad na iranski nuklearni program gleda kao na paravan za razvoj nuklearnog oružja, što Teheran odlučno opovrgava. “Iran je još uvijek dobrih godinu dana od razvoja nuklearne bombe. Prilika za spas sporazuma se smanjuje, ali još ima nešto malo vremena da ga održimo na životu”, kazao je britanski ministar vanjskih poslova, Jeremy Hunt, dolazeći na sastanak svojih kolega u Bruxelles.

Europske zemlje će aktivirati mehanizam za rješenje problema

Nakon što su se SAD prošle godine povukle iz tog sporazuma i ponovno Iranu uvele sankcije, režim u Teheranu je odlučio povećati obogaćivanje uranija iznad ograničenja dogovorenog sporazumom. Na pitanje hoće li europske zemlje možda tražiti kažnjavanje Irana zato što je prekršio dijelove sporazuma, Hunt je odgovorio da će tražiti sastanak uključenih strana kako bi se taj problem riješio, prenosi Index.hr.

Po njegovim riječima, sporazum predviđa i djelovanje zajedničkog povjerenstva, mehanizma koji se aktivira kada jedna strana misli da je druga strana prekršila sporazum. “To će se ubrzo desiti”, kazao je Hunt.

Jasna poruka Iranu

“Sporazum je na rubu raspada. Poruka koju ćemo danas poslati odražavat će jedinstvo Europske unije, ali će Iranu jasno dati do znanja da se mora vratiti u okvire sporazuma”, dodao je europski diplomat koji je želio ostati anoniman.

Iran, pak, od Europljana traži da učine više kako bi se ublažile posljedice američkih sankcija i kako bi ostvarili obećanu ekonomsku pomoć.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime