C.Ronaldo dobitnik Zlatne lopte

Kao što se i očekivalo Portugalac Cristiano Ronaldo osvojio je Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg igrača svijeta u 2016. godini po izboru France Footballa.

Francuski magazin France Football je nagradu za najboljeg fudbalera godine u Evropi, Zlatnu loptu, ustanovio 1956., a od 2010. do 2015. je izbor organizirovan zajedno sa Fifom, i tada je Zlatna lopta bila nagrada za najboljeg fudbalera svijeta. Od ove godine France Football ponovo samostalno bira dobitnika Zlatne lopte, dok FIFA ima svoj izbor.

Ono što je već neko vrijeme bilo manje-više poznato sinoć je dobilo i službenu potvrdu, Cristiano Ronaldo dobitnik je Zlatne lopte po izboru magazina France Football. Ronaldo je u 2016. godini postigao 102 gola u 110 nastupa za Real Madrid i reprezentaciju Portugala. Sa Kraljevskim klubom osvojio je Ligu prvaka, a sa reprezentacijom Portugala Evropsko prvenstvo koje se igralo u Francuskoj.

Kako se trenutno nalazi sa Realom na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu, Ronaldo nije prisustvovao svečanoj dodjeli nagrade.

Ovo je Ronaldu četvrta Zlatna lopta, približio se na korak do Lea Messija koji ih je do sada osvojio pet. Leo Messi je na kraju po broju glasova završio na drugom mjestu, a Antoine Griezmann na trećem.