Čampara: DF će dobiti ministarstvo u Vijeću ministara

Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je danas za N1 da će Demokratska fronta (DF) u novom sazivu Vijeća ministara BiH dobiti jedno ministarstvo.

On nije govorio o kojem konkretno ministarstvu se radi, ali je rekao da SDA i DF imaju potpisan sporazum i da će DF dobiti ministarstvo.

Čampara je naveo da postoji sporazum delegacija SDA i DF o zajedničkoj saradnji na svim nivoima.

– Postoji taj sporazum, neupitan je i on će se realizirati. Stojimo na tom stanovištu, DF je naš partner i nama je drago zbog toga. Konkretno će se realizovati kroz parlamentarnu većinu i kroz Vijeće ministara. Mi imamo potpisan sporazum s bivšim zastupnicima Nezavisnog bloka. Predsjednik Izetbegović je pozvao i druge stranke, samim tim i SBB da se priključe jednom patriotskom bloku koji će biti zajedno i koji će učestvovati u vlasti i koji će na neki način pokušati se suprotstaviti ovim nekim nasrtajima na državu Bosnu i Hercegovinu – rekao je Čampara za N1.

Govoreći o aktivaciji MAP-a kao uvjetu za formiranje novog saziva Vijeća ministara, Čampara je rekao da SDA samo traži da se provede ono što je propisano zakonima.

– Naš prioritet je aktivacija MAP-a. Tražimo da se izvrši aktivacija i da se provede ono što je propisano Ustavom i zakonima. Tražimo da se provede ono što je potpisano – poručio je.

Nakon pregovora o formiranju Vijeća ministara, slijede pregovori o novom sazivu Vlade Federacije.

– SDA će pristati samo na ono što znači da moramo provesti presude Ustavnog suda i Suda u Strazburu. Nema nikakvog nametanja i rješenja koja odgovaraju jednoj stanci. SDA neće pristati na to. Ovo je zemlja svih njenih građana i naroda. Tako treba da se ponašamo, tako su i građani ove zemlje glasali. Što se tiče Vlade FBiH, tu je malo komplikovanije – kazao je Čampara.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime