Crnadak i Van der Auweraert razgovarali o stanju u oblasti migracija u BiH

Foto: FENA/MVPBiH

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM) i subregionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Peterom Van der Auweraertom o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini.

Ministar Crnadak je naglasio da svi nivoi vlasti treba zajednički da nađu rješenje za probleme u vezi sa smještajem migranata koji se nalaze u BiH.

Zahvalio je IOM-u za angažman i pomoć institucijama BiH, vezano za prevazilaženje situacije s kojom se BiH suočava kada je riječ o  migrantima.

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter Van der Auweraert informirao je ministra Crnatka o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima i izbjeglicama u BiH, s fokusom djelovanja ključnih aktera na terenu.

Pozvao je ministra Crnatka na međuvladinu konferenciju u Marakešu, 10. decembra ove godine. Na tom skupu očekuje se usvajanje ‘Globalnog kompakta za uređene i sigurne migracije’, sporazuma koji obuhvaća sve dimenzije međunarodne migracije, usuglašenog od članica Ujedinjenih nacija – saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.