Čuveni bh. golman otkrio šta fali bh. reprezentaciji za uspjeh

![CDATA[

Legendarni bh. golman Tomislav Piplica, bivši član stručnog štaba selekcije zmajeva koja je na čelu sa Safetom Sušićem 2014. izborila put u Brazil, trenutno radi kao trener golmana u njemačkom niželigašu Wacker Nordhausenu.

Sa “zlatnim Čileancem” iz davne 1987. godine govorili smo o dešavanjima u Bundesligi, padu Bayerna i smjeni Nike Kovača, te o neizostavnoj temi – fudbalskoj selekciji BiH i propalim kvalifikacijama za Euro 2020.

Stvorili teatar

Piplica koji živi u Njemačkoj već dugi niz godina i koji je najveći dio svoje karijere obilježio igranjem za Energie Cottbus, aktivno prati dešavanja u Bundesligi i slaže se da je ova sezona nešto drugačija od prethodnih jer su dva najjača kluba u krizi, Bayern i Borussia Dortmund, pa se samim tim otvorila šansa drugima.

– Pa to je tačno, nisu trenutno na nivou ta dva prva favorita za naslov. Klubovi kao Borussia (M), Leipzig… iskoristili su tu šansu, i popeli se na vrh tabele. Vratit će se Bayern i Borussia sigurno, samo je pitanje kada, kaže Piplica, te se osvrnuo na dešavanja u vezi sa prijateljem, hrvatskim stručnjakom Nikom Kovačem i njegovom smjenom na klupi Bayerna (ekipu privremeno vodi pomoćnik Hansi Flick).

– Sav taj teatar koji se stvorio oko njega Niko nije zaslužio. Od starta su ga osporavali, pa se pitam zašto su onda dovodili čovjeka za kojeg su bili ubijeđeni da je pravi za njih. On je 100 posto profesionalac i radi svoj posao savjesno i dobro, što je pokazao u Eintrachtu. Tamo su stariji igrači koji su sigurno imali šta za reći, napravili tako loš imidž i štimung u klubu i oko njega. Žao mi je zbog svega što mu se desilo. Čudo je kako je sve probleme koje je imao ostavio po strani i osvojio i Ligu i Kup.

– Sigurno da Bayern ima još veće apetite i u Ligi šampiona, ali je onda trebao malo da poradi i na pojačanjima. Ovi igrači koje imaju nisu na nivou da prave velike rezultate u Ligi šampiona, smatra Piplica.

– Na drugoj strani, Borussia (D), koju sam gledao protiv Intera (od 0:2 stigla do 3:2), pokazala je visoku zrelost, ali nema konstantnost, dodao je.

O nedavnim dešavanjima u selekciji BiH, a uoči nastavka kvalifikacija za Euro 2020, Piplica, koji je ne tako davno bio trener nekima od današnjih bh. zmajeva, imao je šta reći.

Lider se rađa

Tomo smatra da našem timu fali vođa, igrač poput nekadašnjeg kapitena Spahića.

– Situacija da pobijedimo Finsku ubjedljivo u Zenici, pa onda podbacimo i izgubimo u Grčkoj, lako se može desiti svakoj ekipi u kojoj nema vođe ekipe. Dok je išlo protiv Finaca, svi su dobri, a kada malo zapne i ne ide, onda trebaš igrače koji će poput trenera na terenu uskočiti i trznuti ekipu, zauzeti stav lidera, povući tim. Takav problem postoji i u mnogo klubova, mada po pravilu treneri ne vole igrače koji žele da su glavni i da se ističu, ali to je nekad potrebno, smatra naš sagovornik.

– Upravo u takvim situacijama nam je falio jedan Emir Spahić, koji ima prljave fudbalske osobine i koji je postupao kapitenski. Naš kapiten sada je Edin Džeko i on fali kada ne igra jer je izuzetno kvalitetan igrač. Međutim, drugačije je kada nemaš igrača kao što je bio Spaha. Takvi se ljudi rađaju, to su vođe, bilo u nekoj radnoj akciji ili sportu, svejedno. To se ne uči. Mi sada takav profil igrača nemamo, zaključio je Piplica. 

]]