Da li je bolje voziti sa klimom ili spuštenim prozorima? Saznajte šta troši više goriva

Foto: Unsplash

Da li vam je važnije hlađenje po vrućini, ili potrošnja goriva?

Da li je bolje voziti sa spuštenim prozorima ili upaljenom klimom kada je napolju pakleno toplo kako ne bismo potrošili više goriva?

Evo šta kaže nauka:

Upaljena klima

Sudeći po dostupnim podacima, vožnja sa klimom za 5 posto povećava potrošnju goriva u automobilu sa 4 putnika.

Primjer, ako vozite Volkswagen Boru sa motorom od 90 konjskih snaga, u prosjeku ćete trošiti pola litra goriva više na 100 kilometara.

Spušten prozor

Potrošnja goriva u velikoj mjeri zavisi i od modela automobila koji vozite, vaših vozačkih navika i još nekoliko faktora.

Korištenje klime povećava potrošnju benzina, ali spušteni prozori povećavaju otpor, pa zbog toga motor mora da radi napornije, i samim tim troši više goriva.

Stručnjaci su testirali SUV i sedan na dvije različite staze, a test je pokazao da je za potrošnju gore ako vozite sa spuštenim prozorima pri brzini od 85 – 95 kilometara na sat.

Pri toj brzini, efikasnost potrošnje goriva opada za 20 posto, dok je pri korištenju klime ona opala za 10 posto. U slučaju da vozite ispod 80 kilometara na sat, onda su spušteni prozori efikasnija opcija.

Drugim riječima, bolje je da vozite sa spuštenim prozorima kada ste u gradu, i temperature nisu paklene. Pri toj brzini otpor će biti manji i motor će trošiti manje benzina.

Klima je bolja opcija kada vozite pri velikim brzinama, i naravno, kada je napolju pakleno toplo.

Ipak, važno je zapamtiti da nikako ne bi trebalo da vozite bez klime kada su napolju temperature viosoke jer vrućina može negativno da utiče na vaše vozačke sposobnosti, prenosi Telegraf.