Dačić: Ako smo predali Miloševića, zar ćemo braniti nekoga ko je ubio Amerikance

Foto: Rferl.org

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da rezolucija Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, kojom se od Srbije zahtijeva da riješi slučaj ubistva braće Bitići 1999. godine, neće imati značajne posljedice po odnose dvije zemlje i ocijenio da su takvi pritisci kontraproduktivni.

– To (rezolucija) jeste jedan od pritisaka, ali mislim da oni ne razumiju da ti pritisci nemaju nikakav efekat, već imaju kontraefekat, jer se onda javljaju s naše strane razni argumenti – šta je s trgovinom organima, gdje su svjedoci protiv (jednog od lidera OVK-a Ramuša) Haradinaja, rekao je Dačić na RTS-u u emisiji Upitnik.

Dačić je kazao da rezolucija neće imati “takve političke posljedice po odnose Srbije i SAD-a” da će dvije zemlje prekinuti odnose, ali da ona pokazuje da Washington “ne odustaje od američkog shvatanja sopstvenog interesa”.

– Treba da se odgovori zašto su braća Bitići ubijeni, ali prije toga treba da se odgovori šta su oni tražili na Kosovu kao američki državljani u uniformama OVK-a. Uvijek sam to pitao američke zvaničnike i oni kažu da nisu oni tu da daju odgovore nego samo da pitaju, naveo je šef srbijanske diplomatije.

On je kazao i da je ubistvo trojice braće Bitići u junu 1999. godine težak zločin, ali da ne vidi šta bi bio cilj komande da oni budu streljani, odnosno šta je motiv tog ubistva.

– To je nesumnjivo težak zločin, ali ne mogu da razumijem potrebu da neko ubije braću Bitići u julu 1999. godine kada je završen rat na Kosovu i kada polako počinjemo da puštamo borce Oslobodilačke vojske Kosova iz zatvora i kada smo pustili američke vojnike koje smo zarobili u ratu, kazao je Dačić.

On je naveo da treba razlikovati da li je u slučaju braće Bitići riječ o sistematskoj naredbi da se ubijaju Albanci ili je riječ “o nekom pojedinačnom izolovanom slučaju” da je neko revoltiran to uradio i dodao da bi Srbiji bilo u interesu da se pronađu počinioci i nalogodavci tog ubistva.

– Ako jedna zemlja preda Haagu dva predsjednika, Slobodana Miloševića i Milana Milutinovića, generale, zar vi mislite da ćemo mi sada da branimo nekog tamo ko je ubio neku trojicu Amerikanaca, upitao je Dačić.

Predstavnički dom Kongresa SAD-a u punom sastavu prošle sedmice je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahtijeva da riješi slučaj ubistva braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta, američkih državljana. U rezoluciji piše da od napretka u rješavanju slučaja Bitići treba da zavisi razvitak odnosa SAD-a i Srbije.