Dačić: Ne mogu da vjerujem da će neko poslati policiju da zauzme Ostrog, da će kao komunisti 1945. da osvajaju crkvu

Foto: ATV BL

“Niko ko je udarao na crkve nije prošao dobro”, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u intervjuu za Kurir.

Dačić je komentarisao namjeru vlade Crne Gore da donošenjem zakona o slobodi vjeroispovjesti prisvoji imovinu Srpske pravoslavne crkve.

“Ovo je posljedica toga što Crna Gora, u želji da pokaže crnogorsku državnost, negira srpstvo”, rekao je Dačić za “Kurir”.

“Ne mogu da vjerujem da će neko poslati policiju da zauzme Ostrog. Ne mogu da vjerujem da će neki policajac da se ponaša kao komunisti 1945. da osvajaju crkvu”, kazao je Dačić.

U Crnoj Gori, navodi, živi više od 30 posto ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi i koji vekovima žive tamo.

“Kad je Makedonija priznala Kosovo rekli su da to moraju da urade, jer tamo živi 30 posto Albanaca. U Crnoj Gori živi 30 odsto Srba pa su opet priznali Kosovo. Šta to znači ? Kako god da okreneš samo da Srbi budu na šteti”, rekao je Dačić.

Srba, dodaje, ima sedam ili osam posto u državnoj administraciji u Crnoj Gori, a 30 posto građana.

Kako kaže, Crna Gora ga interesuje sa aspekta prava Srba koji žive u toj zemlji.

“A da li će da budu posebna država ili ne, to je drugo pitanje. Uostalom, Srbija i Crna Gora su imale više različitih državnih formi u kojima su živjele”, kaže Dačić.

On dodaje i da je daleko od toga da kaže da Crnogorci nemaju pravo da se izjašnjavaju kao Crnogorci, ali da to izjašnjavanje nikad u istoriji nije značilo međusobno sukobljavanje i ratovanje.

“Ne verujem da u Crnoj Gori običan narod ima želju da se svađa sa Srbima”, zaključio je Dačić.