Delegacija EU, OHR i Ambasada SAD: Dom naroda u starom sazivu ne može izglasati budžet

Foto: Patrija

Javnosti je poslana zajednička izjava Delegacije EU, Ureda visokog predstavnika i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u kojoj se, između ostalog, navodi da stari Dom naroda PFBiH nema legitimitet odlučivanja. 

Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane kantonalnih skupština.

Stoga apeliramo na kantonalne skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odlaganja. Imajući na umu da su opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta.

Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo – navodi se u zajedničnoj izjavi.

I Njemačka ambasada u BiH pridružila se ovoj izjavi.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime