Dijelovi svijeta postaju pretopli za život ljudi

Foto: EPA

Jaki toplinski val ubio je više od 100 ljudi u Indiji ovog ljeta, a predviđa se kako će stanje biti još gore u godinama pred nama.

Time se stvaraju uvjeti za nadolazeću humanitarnu krizu u velikim dijelovima te zemlje čiji bi dijelovi mogli postati pretopli za život ljudi.

Toplinski valovi u Indiji obično se događaju od marta do jula i prestaju sa sezonom monsuna. Ali posljednjih godina toplinski valovi su jači, češći i dulji.

Indija posebno u opasnosti

Indija tako postaje jedna od zemalja za koje se očekuje da će biti najviše pogođene utjecajem klimatskih promjena. Tako je barem prijavljeno u izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, javlja CNN.

Stručnjaci s MIT-ja pak kažu da će, čak i ako svijet uspije u smanjenju emisija štetnih plinova i time smanji porast temperatura, dijelovi Indije u svakom slučaju postati toliko vrući da će testirati granice ljudske izdržljivosti.

“Budućnost toplinskih valova sve je gora čak i sa značajnim napretkom s klimatskim promjenama, a još gora bez napretka”, rekao je Elatih Eltahir, profesor hidrologije i klimatologije na MIT-ju.

Rast temperatura

Indijska vlada proglašava toplinski val kada se temperature dignu za najmanje 4,5 stepena Celzijusa iznad normalnih razina na određenom području i kada takvo stanje traje najmanje dva dana.

Toplinski val postaje ozbiljan kada se temperature dignu 6,4 stepeni Celzijusa iznad normalne na period od najmanje dva dana.

Prag za toplinske valove je stoga u cijeloj zemlji različit. Tako se toplinski val u New Delhiju proglašava kada su temperature dva dana zaredom najmanje 45 stepeni Celzijusa.

Prošle godine u toj zemlji su službeno proglašena 484 toplinska vala, što je velika promjena u odnosu na 2010. godinu kada ih je proglašeno 21.

Tokom tog razdoblja umrlo je preko 5000 ljudi.

Temperature preko 50 stepeni

U junu je u New Delhiju bilo 48 stepeni Celzijusa, što je najveća temperatura zabilježena u tom mjesecu.

Na zapadu Indije bilo je 50,6 stepeni Celzijusa.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime