Do kraja augusta svi će biti fiskalizirani

Foto: Ilustracija

Početkom godine u distriktu Brčko počeo je proces inicijalne fiskalizacije poreskih obveznika, a rok za njihovo uvođenje u ovaj sistem je kraj augusta. Zakon je jasan i prema njemu svi su dužni da se prijave u sistem fiskalizacije.

Komplikovan proces

– Devedeset posto poreskih obveznika prošlo je proces fiskalizacije, te do sada imamo oko 2.800 registrovanih subjekata. Problem je što je taj proces malo komplikovan, podnosi se zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju i onda naši inspektori moraju svaki taj uređaj staviti u funkciju. Ima tu dosta tehničkog posla, ali to sve ide dobro i očekujemo da će do kraja augusta uglavnom sve biti riješeno, kazao nam je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčkog.

Ipak, kaže Lučić, problem prave advokati koji su stupili u štrajk jer ne žele da i oni budu obuhvaćeni ovim procesom, s obzirom na to da ni njihove kolege iz Republike Srpske i Federacije BiH nisu. Osim advokatskih kancelarija, iz fiskalizacije nisu izuzete ni veleprodaje, proizvodna preduzeća, što je i razlog tromjesečnog bojkota brčanskih advokata. Već više od 700 sudskih predmeta odgođeno je do daljnjeg.

– Nije to do nas, takav je zakon i on se mora poštovati. Mi tu ne možemo ništa promijeniti sve dok je ovakav zakon na snazi. Jedino da se on promijeni, prokomentarisao je Lučić ovu situaciju.

Kazne

Za nepoštivanje fiskalnih odredbi predviđene su i kazne, a one za fizička lica iznose 50 KM, dok su za pravna lica od 500 do 15.000 KM. Lučić kaže kako do sada, ipak, nisu provodili nikakve represivne mjere.

– Svi oni koji ne budu u sistemu do kraja ovog mjeseca, imaće posljedice i ko ne bude u sistemu fiskalizacije, mi ćemo ga odmah zatvoriti, ističe Lučić.