Dodik u NSRS o Pelješkom mostu: Ovo smatrajte najavom…

Foto: Srna

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, počela je danas u Banjoj Luci.

Skupština bi trebalo da se izjasni o Prijedlogu odluke o potvrđivanju Dodikove izjave o Zaključku o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od Republike Hrvatske, za koji tvrdi da je “veoma štetan po vitalne interese RS”.

Pozvao je poslanike entitetskog parlamenta da dvotrećinskom većinom potvrde njegovu izjavu te tako osporeni zaključak Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu.

Dodik je u uvodnom obraćanju kazao da je ovo mehanizam koji će koristiti i ubuduće.

– Ovo smatrajte najavom, da uvijek kada budem preglasan kao član predsjedništva iz RS-a pozivaću se na vitalni interes entiteta i pravo da NSRS odluči o tome. Nebojša Radmanović preglasan u četiri slučaja i u sva četiri slučaja NSRS je potvrdila izjave srpskog člana predsjedništva i tako poništila odluku predsjedništva. Netačno je da je ovdje u pitanju zaštita vitalnog nacionalnog interesa kako neki mediji griješe, ovdje se radi o vitalnom interesu entiteta prema Ustavu. Prema stavovima međunarodne zajednice pravo na more neće biti uskraćeno ovim mostom, njegovi su gabariti su takvi da neće smetati prolazu plovila iz BiH, kazao je Dodik.

Kazao je i da bi sporom sa Hrvatskom ugrozili kineske partnere koji grade most i koji imaju interese i u RS-u.

Predsjedništvo BiH je u utorak sa dva glasa “za”, članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića, i jednim glasom “protiv” (predsjedavajući Milorad Dodik) usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su na sjednici usvojenim zaključcima pozvali Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

– Ukoliko se to ne desi, treba pokrenuti postupak mirenja kako je predviđeno međunarodnom konvencijom, a ukoliko i to ne uspije, treba pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za prava mora – kazao je Džaferović.

Dodik tvrdi da odluka te institucije u vezi s izgradnjom Pelješkom mosta „destruktivna i veoma štetna po vitalne interese RS“.

Smatra da usvajanje zaključka Predsjedništva BiH “isti dan kada je potpisan Sporazum o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Hrvatsku, nego se indirektno želi ugroziti projekat mosta na Savi kod Gradiške, koji je vitalnog interesa za RS”.

RS, kako je naveo u obrazloženju, nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, posebno kada je u pitanju državna granica, nezavisno od toga da li je u pitanju kopnena ili granica teritorijalnog mora.

U skladu s Ustavom BiH, Dodik je pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS te zatražio posebnu sjednicu entitetskog parlamenta.

Sjednici parlamenta prisustvuje entitetske predsjednica Željka Cvijanović te delegati SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, prenosi Oslobođenje.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime