Dom naroda odobrio plan Zavoda, ali ne i više novca iz budžeta FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine većinom glasova je dao saglasnost na ovogodišnji finansijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, kao i na rebalans prošlogodišnjeg plana, ali nije odobrio prijedlog da Federalna vlada, prilikom rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH, planira više novca tom zavodu nego dosad.

Delegat Zvonko Marić tražio je od Vlade da se izjasni zašto je Zavod doveden u lošu situaciju, na što je Segmedina Srna dodala da je to nedopustivo i da Zavod ne može biti profitabilan. Svi delegati su podržali i glasali su da Zavod dobije veće količine novca.

“Zadužuje se Vlada FBiH da u rebalansu budžeta obezbijedi sredstva za Zavod za transfuziologiju”, predložila je delegatkinja Segmedina Srna.

U 2018. godini Zavod je ostvario prihod od 5.500.000 KM i na osnovu toliko očekivanih prihoda i u 2019. godini, izrađen je finansijski plan, kazala je direktorica Kurilić. Problem nedostatnog finansiranja Zavoda je dugoročniji, kako je ustvrdila, te je dosad rješavan akumuliranim novcem iz ranijih godina.

“Mi imamo okvir, a povećanje nisu dobili zato što nisu opravdali do četvrtog mjeseca izvještaj za prošlu godinu”, tvrdi Jelka Miličević.

Ministrica finansija Jelka Milićević je izjavila da su dotacije iz federalnog budžeta isplaćivane redovno ovom zavodu kao i svim drugim korisnicima i dodala da ta ustanova nije federalni budžetski korisnik već kantonalni. Ministrica je pritom podsjetila da je zdravstvo u Federaciji BiH u podijeljenoj nadležnosti kantonalnih nivoa i federalnog.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime