Drugostepena presuda Mladiću na proljeće iduće godine?

Foto: Agencije

Pravni zastupnik Ratka Mladića, advokat Branko Lukić ocijenio je da bi izlaganje usmene žalbe na prvostepenu presudu komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske pred vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove moglo da počne na jesen, dok izricanje drugostepene presude očekuje početkom proljeća naredne godine.

Istakavši da su u žalbenom vijeću, na zahtjev odbrane, zbog pristrasnosti zamijenjena trojica sudija, Lukić je rekao da se odbrana nada da će u procesu biti postignuta pravda i presuda za Mladića biti oslobađajuća. On je izjavio da se odbrana nada da će dobiti sudije koje će gledati činjenice i pokušati da utvrde istinu.

“Ukoliko se to desi, mi smo sigurni da će general Mladić biti oslobođen. Međutim, ukoliko se ponovo desi neka politika, a svi znamo kako je do sada to funkcionisalo, imamo podeljena očekivanja, s nadom da ćemo dobiti pravdu i da će Mladić biti oslobođen”, rekao je Lukić.

Kako prenosi agencija Srna, prema njegovim riječima, do izlaganja usmene žalbe na prvostepenu presudu Mladiću tokom koje odbrana treba samo da naglasi neke glavne tačke te žalbe, moglo bi da dođe u oktobru ili novembru ove godine.

“Očekujemo da 2020. godine, negde u proleće, u februaru ili martu, možemo da očekujemo drugostepenu presudu”, rekao je Lukić koji je u petak prisustvovao panel diskusiji “Sudska pravda: između žrtava i počinioca”. Na skupu su učestvovali i reditelji filma “Suđenje Ratku Mladiću” Robert Miler i Henri Singer, kao i penzionisani glavni tužilac Haškog tribunala Piter Mekloski.

Branko Lukić rekao je da “ovaj film nije apsolutno objektivan, ali pruža mnogo više objektivnosti nego Haški tribunal jer se u ovom dokumentarcu koliko-toliko vidi i strana odbrane.”

Autori filma istakli su da su željeli da u filmu o suđenju Mladiću razumiju i sud i odbranu, te da predstave argumente obje strane.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime