Džaferović: HNS-ov postupak civilizacijska sramota

Foto: fokus.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je danas u Sarajevu, upitan da kometira negiranje udruženog zločinačkog poduhvata od strane Hrvatskog narodnog sabora, izjavio novinarima da je to “civilizacijska sramota”.

“Nakon odluke Haškog tribunala o udruženom zločinačkom poduhvatu, veličati taj poduhvat ovdje u BiH, koji je proizveo tolike žrtve i tolike zločine, je stvarno civilizacijska sramota. To ne treba niko da radi. To nas, zapravo, udaljava od onoga što mi trebamo ovdje u BiH da radimo”, smatra Džaferović.     

Valjda, dodaje on, presude Haškog tribunala, istina i pravda koju je utvrdio Haški tribunal, treba da posluže kao osnova da se svi suoče sa istinom i da onda krenemo u dijalog i da rješavamo brojna pitanja koja treba da rješavamo u ovoj zemlji.

“Postupak HNS-a nas udaljava od toga i to je civilizacijska sramota”, smatra Džaferović.

Kaže da ti ljudi “moraju promijeniti svoje stavove i uskladiti ih sa onim što su civilizacijske tendencije”.

“Oni jednostavno moraju promijeniti svoje stavove, drugog puta nema. Dakle, oni svoje stavove moraju da primjere onome što mi zovemo civilizirano ponašanje u takvim situacijama. A civilizirano je osuditi udruženi zločinački pothvat, odati poštovanje žrtvama, a anticivilizacijski je veličati udruženi zločinački pothvat i na taj način vrijeđati žrtve tog udruženog zločinačkog pothvata”, smatra Džaferović.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime