Elma Tataragić osvaja Berlin još jednim filmom

Foto: Udruženje filmskih radnika BiH

Manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija “Šavovi” u režiji Miroslava Terzića bit će prikazana u programu Panorama 69. Internacionalnog filmskog festivala Berlinale. Film je nastao po scenariju Elme Tataragić, a bosanskohercegovački koproducent je Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo uime SCCA/Pro.ba.

Film “Šavovi” bavi se veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ. Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

Reditelj Miroslav Terzić i scenaristica Elma Tataragić na filmu su počeli sarađivati prije šest godina, a u međuvremenu podržao ga je poznati program za scenariste Nipkow iz Berlina, te za samu produkciju Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizualni centar, Slovenski filmski sklad te Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Film je odabran u zvaničnu sekciju Panorama berlinskog filmskog festivala koja svake godine donosi oko 40 najnovijih filmova iz cijelog svijeta. Ovaj program predstavlja eksplicitno drugačije, feminističko i političko – te istodobno nastoji razmišljati izvan ovih kategorija – uvijek u potrazi za novim, hrabrim, nekonvencionalnim i drugačijim u savremenoj kinematografiji, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime