ESA želi započeti projekt iskapanja ruda na Mjesecu

Foto: ilustracija

Evropska svemirska agencija ima namjeru stići na Mjesec prije 2025. godine, postaviti svu potrebnu opremu i započeti s rudarenjem mjesečevog regolita, iz kojeg bi se potom izvlačila voda i kisik, te proizvodilo gorivo za buduće misije u dubokom svemiru, piše Vidi.hr.

ESA je povodom toga sklopila ugovor s kompanijom ArianeGroup, kojoj je povjerila da u idućih godinu dana izradi studiju, odnosno planove za dolazak na Mjesec, ali i otvaranje rudnika na Zemljinom prirodnom satelitu.

Na tom projektu ArianeGroup i Arianespace udružit će se s njemačkim startupom PTScientists koji će razviti lunarni lander i belgijskim SME i Space Applications Services, koji će osigurati upravljačku zemaljsku infrastrukturu i komunikacijske usluge. Taj konzorcij koji će biti 100% evropski provest će čitavu misiju bez pomoći agencija i tvrtki izvan Europe, a misiju će na Mjesec dovesti raketa Ariane 64.

ESA navodi da bi korištenje svemirskih resursa moglo biti ključna stvar za održivo istraživanje Mjeseca, a ova studija je dio ESA-inog plana da Europu učini ravnopravnim partnerom u globalnim svemirskim istraživanjima unutar ovog desetljeća.

Na taj način Europa se želi aktivno uključiti u novu svemirsku utrku za Mjesec i time postati ravnopravan takmac Amerikancima, Rusima i Kinezima, kojima je Mjesec izgleda postao glavni prioritet u svemirskim istraživanjima, bez obzira što svi oči upiru prema Marsu.

 

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime