Facebook uvodi nove promjene za profile osoba koje su umrle: Omogućeno i nasljeđivanje računa

Foto: Ilustracija

Iz Facebook-a su najavili da rade na korištenju umjetne inteligencije kako bi spriječili uznemirujući problem: primanje obavijesti od umrlih prijatelja i voljenih.

Kompanija je saopštila da se nada da će zaustaviti “bolno” iskustvo dobijanja notifikacija da pozovete mrtve ljude na događaje, ili da im poželite sretan rođendan.

Na profilima, postojat će sekcija za odavanje počasti osobi, čuvajući “timeline” pokojnika kakvom je ostavljen.

“Nadamo se da će Facebook ostati mjesto gde se sjećanje na naše voljene može poštovati”, rekao je Šeril Sandberg, glavna operativna direktorica Facebooka za BBC.

Korisnici se često žale da su šokirani i uznemireni kada ih Facebook podstiče na interakciju sa preminulom voljenom osobom.

Od 2009. godine, Facebook je omogućio korisnicima da „memorišu“ profile; status koji dodaje “pamćenje” imenu osobe i omogućava prijateljima da šalju poruke (više od 30 miliona ljudi to radi svakog mjeseca, kaže Facebook).

Kada je stranica memorisana, ona se više ne pojavljuje unutar obavijesti kao da je ta osoba još uvijek živa. Međutim, za profile preminulih korisnika koji još nisu bili memorisani, Facebook je rekao da će koristiti umjetnu inteligenciju kako bi spriječio pojavljivanje tih računa na neočekivanim mjestima.

Kontrola naslijeđenih kontakata

Facebook je takođe najavio i druga podešavanja.

Spašeni računi sada će imati poseban sektor za ljude gdje će biti moguće ostaviti saučešće i uspomene. Također postojat će i kontakti koji će “naslijediti profile”.

“Legacy kontakti sada mogu moderirati postove podijeljene u novom odjeljku tributes mijenjanjem postavki označavanja, uklanjanjem oznaka i uređivanjem  postavljati”, objasnila je Sandberg.

Mlađi od 18 godina ne mogu biti nasljednici profila, ali roditelji ili skrbnici djece koja su umrla mogu kontaktirati Facebook kako bi zatražili pristup.

Neke od ovih promjena su došle kao odgovor na zloupotrebe njegovih sistema, kao što je “šala” u kojoj bi korisnici lažno rekli Facebooku da je neko umro, zaključavajući tog korisnika sa njihovog naloga i izazivajući probleme kod prijatelja.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime