Facebook želi staviti kamere u vaše domove

Foto: Screenshot

Čak i da niste skloni paranojama i teorijama zavjere, Facebook vam, u ovom trenutku, djeluje kao ostvarenje svih najcrnjih predviđanja o svijetu u kojem vas kamere prate na svakom koraku. Od check-inova, preko ilegalne trgovine podacima korisnika, pa sve do nedavne ideje Marka Zuckerberga o svijetu u kojem Facebookom upravljamo svojim mislima, ova društvena mreža jednostavno ne prestaje djelovati kao vjerovatno najgora stvar koju smo učinili privatnosti.

Sljedeći korak? Facebook želi smjestiti kamere u vaš dom.

Naravno, ova priča je u stvarnosti daleko blaža i zapravo se radi o tome da Facebook želi ući u svijet streaming servisa. Već su krenuli u dogovore s Huluom, Netflixom i Amazonom kako bi dobili podršku za svoj novi uređaj namijenjen streamingu koji bi se trebao pojaviti do kraja ove godine, prenosi Index.hr.

Kao što smo već navikli u slučaju Facebooka, ovo nije sve jer uređaj bi imao i kameru koja bi vam omogućila videopozive putem pametnog televizora.

Facebook je već pokušao nešto slično sa svojim Portal i Portal Plus pametnim zaslonima, ali ovaj ulazak na tržište pametnih domova nije prošao najbolje. Doduše, ovaj pokušaj mogao bi završiti još gore zbog ugleda koji kompanija trenutno uživa pa je teško zamisliti da bi velik broj ljudi samo tako dopustio kamere u svojim domovima, pogotovo ako iza njih stoji Facebook, čiji bismo tretman ličnih podataka korisnika, najblaže rečeno, mogli nazvati kriminalnim. Na kraju krajeva, nedavno su zbog spomenutih skandala morali platiti kaznu od pet milijardi dolara.

U ovom trenutku nije poznato o kakvom bi se uređaju radilo. Možda je riječ o nečem nalik Googleovom Chromecastu ili nečem većem, ali većina medija već sad ne gleda blagonaklono na ovaj poslovni potez.

Ipak, ovu priču treba sagledati i s druge strane jer Facebook nije usamljen i ono što pokušavaju učiniti zapravo nije ni toliko revolucionarno ni novo. Neki su već pokušali progurati kamere u televizorima, ali za tim nije postojao veći interes. S druge strane, mnogi od nas vrlo su nonšalantno pustili brojne kamere u svoje živote. Od pametnih telefona, preko webcamova, kamera na igraćim konzolama pa sve do kamera koje imamo na svojim prijenosnim računarima.

No živimo i u vremenima kada je briga o privatnosti puno veća nego ranije pa sve više proizvođača omogućava korisnicima da fizički zatvore kamere na pametnim zaslonima i isključe mikrofone kako bi spriječili potencijalno prisluškivanje.

I upravo je to jedan od načina na koji Facebook može prodati ovu priču jer ako uvjere korisnike da im je zaštita privatnosti na prvom mjestu (što u ovom trenutku djeluje u najmanju ruku smiješno), mnogi bi mogli prihvatiti ono što nude. Videopozivi na vašim pametnim televizorima djeluju kao objektivno dobra ideja, ali nešto slično već postoji iako nije općeprihvaćeno.

Jedino je pitanje je li utjecaj Facebooka toliko jak da to pretvori u opće mjesto.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime