FERK ODBIO ELEKTROPRIVREDU BiH: Neće biti povećanja cijena električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) nije dala suglasnost JP Elektroprivredi BiH za povećanje cijena električne energije u 2019. godini.

Elektroprivreda BiH podnijela je u novembru FERK-u Prijedlog cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge, prema kojem bi došlo do povećanja cijene električne energije za privredu u rasponu od 5,5 do 10,7 posto, dok bi cijena električne energije za kućanstva ostala ista.

Analizom dostavljenog prijedloga FERK je utvrdio kako prijedlog cijena ovog javnog elektroprivrednog poduzeća nije u skladu odredbama Privremenih opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH. Istaknuto je kako je javni opskrbljivač obvezan voditi računa o postupnom ukidanju unakrsnog subvencioniranja između kategorija i grupa potrošnje te izbjegavati nagle cjenovne promjene za kupce u okviru univerzalne usluge.

Predsjednica FERK-a Sanela Pokrajčić kazala je kako je u ovom trenutku važno istaknuti činjenicu da kod ovog javnog opskrbljivača postoje izražena jako velika unakrsna subvencioniranja između kategorije kućanstva i treće i četvrte grupe iz kategorije “ostala potrošnja”, te s druge strane prve, druge i pete tarifne grupe iz iste kategorije.

– To znači da kupci iz kategorije potrošnje kućanstva i kupci iz treće i četvrte tarifne grupe kategorije “ostala potrošnja” imaju znatno nižu cijenu električne energije nego što ima prva, druga i peta tarifna grupa iz te kategorije, iako bi po naravi stvari te cijene trebale biti približno jednake – kazala je Pokrajčić.

Dodala je kako ovaj prijedlog javnog opskrbljivača nije išao u smjeru smanjivanja unakrsnog subvencioniranja, nego je njime, naprotiv, unakrsno subvencioniranje povećano za otprilike 7,8 milijuna maraka.

Predsjednica Pokrajčić objasnila je kako u kategoriju “ostala potrošnja” spadaju kupci koji imaju priključak na niskom naponu, a nisu kućanstva i nisu javna rasvjeta.

– To su mali industrijski, komercijalni kupci, odnosno kupci koji se bave bilo kakvim poslovnim aktivnostima, a imaju priključak na niskom naponu. Unutar ove kategorije razlikujemo pet tarifnih grupa i to ovisno o priključnoj snazi objekta i namjeni samog objekta – pojasnila je Pokrajčić.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime