Filipinska policija i dalje ubija dilere i narkomane

Foto : Ilustracija/FAH

Tri godine otkako je u Filipinima pokrenut rat protiv droga i dalje se nastavljaju nezakonita ubistva od strane policije, a vlast odbija provesti istrage o tome, javlja Reuters.

U izvještaju pod nazivom “Oni samo ubijaju”, Amnesty International je ovog ponedjeljka zatražio od UN-ovog Vijeća za ljudska prava da odobri rezoluciju kojom se traži istraga u Filipinima gdje je na djelu “opasna normalizacija” ilegalnih egzekucija i policijskog zlostavljanja.

Nije moguće saznati tačan broj ubijenih

Tačan broj smrti tokom rata protiv droga koje je započeo predsjednik Rodrigo Duerte nije moguće utvrditi, no pretpostavlja se da je ubijeno više hiljada ljudi tokom policijskih akcija. Iz policije tvrde da su osumnjičeni, koje policija ubije tokom akcija, naoružani te da se odupiru hapšenju.

Vlasti opovrgavaju optužbe da je riječ o egzekucijama narkomana i dilera te tvrde da obitelji žrtava mogu tužiti policiju ako misle da je riječ o nelegalnim ubistvima.

Policija ubija ljude koji pripadaju najsiromašnijim slojevima

Iz Amnesty International tvrde kako se vlasti zataškavaju tačan broj ubijenih te je tako nemoguće saznati koliki je tačan broj žrtava, no sigurno je da je riječ o ljudima koji pripadaju siromašnom sloju i čije obitelji nemaju sredstva za pravnu bitku protiv policije.

Iz Amnesty International-ovog izvještaja iz aprila, koji se fokusirao na provinciju Bulacan, gdje je sada središte borbe protiv droge, zabilježena su 27 ubistva u 20 incidenata, od čega je 18 bilo policijskih operacija.

U tri četvrtine slučajeva ubijeni su se nalazili na policijskom popisu osumnjičenih za drogu. AI pretpostavlja da je više od pola ovih ubistava neopravdano.

Vlasti negiraju da su ubistva neopravdana

Policija tvrdi da su ubistva, koja se događaju tokom akcija u kojima se policajci pretvaraju da žele kupiti drogu, rezultat samoobrane.

Glasnogovornik predsjednika Duertea Salvador Panelo prošle sedmice je izjavio kako policija postupa u skladu sa zakonom te je poziv na djelovanje UN-a nazvao mješanjem stranih vlada koje je nastalo na temelju lažnih vijesti i neistinitih narativa.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime