(FOTO) Čelnici “Glencorea” danas na sastanku u Vladi FBiH: Najveći problem Aluminija je cijena struje i raskorak ulaznih i izlaznih sirovina

Foto: Slađan Tomić/TV1

U Sarajevu je održan sastanak premijera FBiH Fadila Novalića i ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Đžindića s predstavnicima Aluminija d.d. Mostar i Glencore iz Švicarske.

Press konferencija zakazana u 14 sati kasnila je, a razlog je, kako su nam rekli iz Vlade, kašnjenje Švicaraca, nacije poznate po najtačnijim satovima. Nimalo optimistično za Aluminij kojem sat kuca posljednje minute pred gašenje proizvodnje.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije, komentirao je i trenutno održavanje protesta radnika Borca iz Banovića u Sarajevu.

“Primit ću ih danas, njih 15. Nisu podnijeli pravilno dokumentaciju, ponovit ćemo oglas.”

Dodaje da nastoje pronaći rješenje za Aluminij u roku od 7 do 10 dana.

“Glencore je spreman da uloži. Je li to 500 miliona ili ne, zavisi koliko će kupiti.”

“Sastanak je održan na temu “Aluminij- sadašnjost i moguća budućnost. Problem je cijena struje i raskorak ulaznih i izlaznih sirovina. Moramo vući radikalnije poteze i to je jedini uvjet za opstanak radnih mjesta. Sve ostalo je manje bitno pa i naš vlasnički udio. Mi smo uspjeli pregovarati sa Glencoreom koji je težak 150 milijardi eura. Oni su isporučili svoje premise s kojima bi napravile ulaganja. Bitno je da prežive radna mjesta i da dođe globalist koji će se na tržistu boriti od Vlade koja je 44% vlasnik. To je najveći domet sastanka”, poručio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

“Nakon 17. juna održano je niz sastanaka. Tražimo strateškog partnera koji bi spasio Aliminij. Danas smo ušli u okvir pregovora. Imamo prijedlog da se napravi nova kompanija konzorcij. Ona bi u sebe usisala sve radnike. U prvobitnom obliku bi se išlo u najam opreme, a trajno možda i kupovina. Drugo kako riješiti problem dobavljača dug 377 miliona maraka, a 280 prema EP. Glencore predložio da male dobavljače odmah isplati. Sa bankama bi se ušlo u pregovore. Zatim, 3. tačka je cijena električne energije, do perioda transformacije u novu kompaniju. Kao i 4. tačka budućnost kompanije. Naša poruka je da Vlada ne može subvencionirati električnu energiju jer je suprotno zakonu. U narednim danima od njih očekujemo detalje i onda opet sastanak”, poručio je Džindić.

Milićević: Želimo restrukturiranje, a za to nam trebaju strateški partneri

“Ista stajališta Vlade. Želimo restrukturiranje, a za to nam trebaju strateški partneri. Glencore je jedan od njih. Danas su otvoreni razgovori. Trebaju nam analize. Učinit ćemo sve da Aluminij opstane. Sa svoje točke ne mogu ništa posebno dodati osim da Vlada ima ograničene mogućnosti i resurse. Tražilo bi to korekcije i pravila na nivou države”, kazala je Jelka Milićević, zamjenica premijera i ministrica finansija u Vladi Federacije BiH.

Kako je i obećano od strane Džindića da će primiti delegaciju radnica Borca, isto je i učinjeno, dok ostatak radnika jede na trotoaru ispred Zgrade Vlade.

Kako javlja Slađan Tomić, reporter TV1, tu će ostati do 20 sati i spavat će u kampu boraca.

Kako su poručili iz Vlade, za pet radnica kojima treba samo uplatiti zdrastveno osiguranje to će biti omogućeno, dok će za ostalih 8, za mjesec dana biti raspisan konkurs.